Business Insider: Илън Мъск възнамерява да продаде всичкото си имущество, за да ускори колонизирането на Марс

42
25727

Генералният директор на SpaceX и Tesla Илън Мъск не го е грижа, че стана най-богатия човек на света. Неговата главна цел не са парите, а колонизацията на Марс. Преди време той бе заявил че всичките негови бизнеси работят за реализирането на именно тази цел. По всичко личи, че сега е най-доброто време за изпълняване на тези планове и намерения.

В края на тази седмица Мъск заяви, че съвсем скоро ще продаде всичкото си имущество, а натрупаните финансови средства от това ще бъдат използвани за ускоряване на подготовката за полета до Марс и за поставяне основите на колонизацията на Червената планета. Илън Мъск заяви, че няма особена нужда от недвижимо имущество. Той може да живее под наем, в луксозните хотели и дори да спи в един от своите офиси в някоя от Гигафабриките на Tesla. На неговите деца са необходими жилища, но и тях той може да ги вземе под наем и не е задължително да бъде техен собственик.

Мъск притежава немалко недвижимост – общата цена на притежаваните от него сгради и други подобни активи е около $100 милиона. През 2020 година Мъск продаде няколко от своите сгради. Сега възнамерява да направи същото с всичкото си недвижимо имущество. Всички тези средства ще бъдат използвани за ускоряване на полета до Марс и поставянето на първичните основи за колонизиране на Червената планета.

Но сега генералният директор на SpaceX заяви, че възнамерява да даде $188 милиарда, за да ускори марсианската мисия на SpaceX. Това едва ли ще стане наведнъж, но явно той е пресметнал, че това е необходимата сума за започването на тази дръзка мисия.

„Считам, че за човечеството е изключително важно да стане космическа цивилизация – междупланетен вид. За създаването на колония на Марс съм готов да изразходвам огромни ресурси. Искам да дам толкова, доколкото изобщо е възможно“ – каза Мъск. „Когато казвам това, аз съм напълно сериозен. Не възнамерявам повече да използвам своето недвижимо имущество. Чувам как хората казват, че имам много недвижимост, но ОК, сега няма да имам нищо“.

Тук се появи един нов момент. Мъск счита, че Марс трябва да бъде свободна планета, на която земните закони са недействителни. Това съвсем не са голи думи. Съответните параграфи са вписани в подраздела Governing Laws на някои потребителски споразумения, където ясно се казва, че SpaceX ще се съобразява, но няма да се подчинява на международните закони, когато е далече от Земята. Ще бъдат прилагани принципите на самоуправлението и компанията ще ги прилага по такъв начин, че да са от максимална полза на цялото човечество.

Илън Мъск счита, че Марс трябва да бъде възприеман като свободна планета със собствени закони. В същия документ се казва, че на Земята и Луната неговата космическа компания строго спазва земните закони, но Марс е съвсем друга работа. Там би трябвало да действат принципите на самоуправлението, чиято основна цел е процъфтяването на бъдещата колония. Разбира се, всичко в това ще влезе в сила едва когато на Червената планета се появи колония.

Бизнесменът многократно бе заявявал пред медиите, че възнамерява да изгради на Марс колония, която няма да зависи от Земята и няма да използва каквито и да било ресурси от родната планета. Това ще бъде изцяло и напълно автономна колония, а сега стана ясно че Илън Мъск има предвид не само храна, вода, дрехи, техника и гориво, но и законодателство.

Защо Мъск така силно е устремен към Марс? Той счита, че по този начин човечеството ще има своеобразен бекъп, който ще може да бъде използван при възникването на глобални проблеми, които могат да доведат до гибелта на цялото човечество. Става дума за трета световна война, неконтролираното развитие на изкуствените интелекти, което може да доведе до техногенна катастрофа, възникването на още по-опасни пандемии и други подобни. Мъск нееднократно бе заявявал, че без основаването на колония на друга планета на Слънчевата система, човечеството е обречено.

„Ако успеем да изградим толкова космически кораби Starship, колкото са ни ракетите Falcon – тоест, около стотина, и всеки може да изведе в орбита около 100 тона полезен товар, то пропускателната способност но тази транспортна система ще достигне 10 милиона тона полезен товар годишно“ – каза ръководителят на SpaceX още през 2019 година.

Да напомним, че Илън Мъск винаги успява да направи това, което обещава и говори. Към днешен ден той активно развива марсианската програма и усилено работи върху новата ракета носител, която може да изпрати на Марс голямо количество полезен товар, а по-късно и колонизатори.

Тази година SpaceX възнамерява да тества съвсем нова технология за реактивно кацане на първата степен. Вместо обикновеното кацане, ще се използва технология за прихващане на ракетата във въздуха, когато е съвсем близо до повърхността. Конструкцията по нещо прилича на стрелови кран. Идеята е при завръщането, ракетата да се забави с помощта на своите двигатели достатъчно, за да може с лекота да се закачи към специалната стрела на тази кула.

Мъск много добре разбира, че за първите хора на Марс това явно ще бъде еднопосочен билет до Червената планета. Но дори и при тези условия доброволците са предостатъчно – има много хора, които искат да изградят един нов и по-добър свят.

3.7 10 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
42 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари