Canonical представи първата версия на графичната среда Ubuntu Frame

0
1351

Canonical представи първата версия на графичната десктоп среда Ubuntu Frame, предназначена за създаване на интернет киоски, терминали за самообслужване, информационни стендове, цифрови табели, смарт огледала, промишлени екрани, IoT устройства и други. Графичната среда предлага на приложенията интерфейс на цял екран и се базира на дисплейния сървър Mir и протокола Wayland. Новата десктоп среда се разпространява под GPLv3 лиценза. Засега се предлагат само инсталационни пакети със snap формат.

Ubuntu Frame може да се използва за стартирането на приложения на базата на GTK, Qt, Flutter и SDL2, както и програми базирани на Java, HTML5 и Electron. Възможно е стартирането както на приложения, компилирани с поддръжката на Wayland, така и програми на базата на протокола X11, в който се използва Xwayland. За организиране работата в Ubuntu Frame с отделни web страници или сайтове се работи върху програмата Electron Wayland с реализацията на специален уеб браузър, който работи на цял екран, както и на порт на енджина WPE WebKit. За бързата подготовка и разпространяването на решенията на базата на Ubuntu Frame се предлага използването на snap пакети, с помощта на които съответните приложения работят в изолирана от останалата система среда.

Самите компоненти в snap формата са изолирани с помощта на AppArmor и Seccomp, които създават допълнителна преграда по отношение защитата на системата при компрометиране на отделни приложения. Базовата файлова система се монтира в режим само за четене.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари