fbpx
-6.2 C
София

Японски учени: по-старите бензинови автомобили са по-малко вредни за околната среда от новите електромобили

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Японски учени не съветват още веднага да преминаваме към електромобили с електрическо задвижване. Според техните думи тази стъпка ще окаже много по негативно влияние върху околната среда в сравнение с притежаването на обикновен автомобил с бензинов двигател.

Учените от университета Кюшу са пресметнали въглеродната следа, която остава след производството на различните автомобили. Като се има предвид че 40% от вредните емисии идват от използването на бензиновия автомобил, а още 24% от неговото производство, то получаваме, че оптималният избор от гледна точка опазването на околната среда е да си пазим стария бензинов автомобил колкото се може по-дълго. Ако предположим, че успеем да запазим в добро състояние такъв вид автомобил с 10% повече от предвиденото от производителя време, то общата въглеродна следа ще намалее с 30,7 милиона тона или с около 1 процент. Данните са получени при изучаването на новите и добре поддържани бензинови автомобили за периода от 1990 до 2016 година.

Идеята е следната: колкото по-често си сменяте автомобила, толкова повече въглероден диоксид се отделя, понеже се налага да се произвежда повече. Това засяга и електромобилите – когато търсенето на нови електрически автомобили се увеличава, това води до по-голямо производство, а това от своя страна – до повече вредни емисии.

В Япония средното технологично време на живот на автомобилите е 13 години, като средно след осем години почти всеки японец си сменя автомобила. По този начин японските учени са се опитали да докажат, че въглеродната следа не е само бензин и дизел. Техните изчисления показват, че за екологията е по-добре да се използва старичък бензинов автомобил, вместо веднага да се преминава към нов електромобил.

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини