Марк Шатълуърт шокира мнозина, като обяви, че Ubuntu се завръща към използването на GNOME като десктоп среда по подразбиране.

Освен това, прекратяват се инвестициите за разработването на Unity 8 – редакцията за смартфони и таблети, както и за развитието на режима convergence, даващ възможност на мобилните устройства да работят в десктоп режим. Следващата версия Ubuntu 18.04 LTS по подразбиране ще използва графичната среда GNOME, а преди LTS версията, ще има един междинен (17.10) вариант.

Сега приоритетът се прехвърля към облачните технологии и концепцията „Интернет на нещата“ (IoT). Canonical ще продължи да усъвършенства десктоп версията на Ubuntu, не вече на базата на GNOME. Поддръжката на предишните версии, базирани на Unity ще бъде продължена, всички задължения към партньорите ще бъдат изпълнени.

В миналото остава и дисплейният сървър Mir, понеже GNOME работи с Wayland.

Шатълуърт каза още, че е очаквал комбинираният десктоп режим, който се задейства автоматично при включване на монитор, клавиатура и мишка към мобилното устройство, ще се хареса на open source обществото, както и на бизнеса, който не е доволен от затворените алтернативи. Но той е сгрешил, понеже неговият проект е бил приет не като иновация, а като фрагментация.

Съдбата на Unity 8 сега е в ръцете на обществото и пазара, които трябва да определят, дали да продължи да съществува.

46
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
39 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
19 Автори на коментарите
BlBКалинdimitarthe professormkfs.ext4 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Линух
Линух

Умряха и малкото linux телефони.

Анонимен
Анонимен

Най-сетне. Unity беше недоразумение.

Калин
Калин

Напълно съгласен.

Debilian
Debilian

Зашото гном 3 не е недоразумение нали ?

the professor
the professor

от трън та на глог… lxde е много по добро (въпреки че заимствано от windows 95/98/xp) и от умрялото unity и от gnome, които са заимствани от ненодялания и неергономичен и малоумен mac os …

BlB
BlB

Може би дори по-добре беше Xfce…мааалко по-добър е от LXDE…А дискусиите за LXQt не са много обнадеждаващи…ама знае ли се…

the professor
the professor

това е твоята гледна точка… ама ако напишеш в google lxde vs xfce излиза обратното в повечето ревюта… просто е прекалено дървено и пак е заимствано от малоумния finder на mac os. няма какво да си кривим пръстите, но типа на файлов експлорер от m$ е най добре измислен и с оптимално разположение на бутоните. тъпо е като отвориш браузъра на всяко табче хикса да е горе в ляво, а самия браузър да се затваря от на маината си в дясно на стартовата лента. също така производителите взеха да правят мониторите широкоекранни за да имаш повече видимост като работиш в… Виж още »

dkmi
dkmi

Ето за това не ползвам Линукс за десктоп.
Не се знае кога какво ще им дойде на акъла да променят/орежат, и изобщо не ги интересува мнението на потребителите.
Което, разбира се е правилно – безплатното също си има цена, и то не малка.
Каква ли ще е ситуацията, ако в някоя фирма са решили да ползват Убунту, свикнали са с него, и изведнъж – прааааас! „Това вече не се поддържа, свиквайте с другото“. Не, мерси.

Гадьо
Гадьо

Сменя се само графичната среда. Не е като да минеш от Уиндоус 7 на Уиндоус 8 или 10.

Николай
Николай

Гадьо, на това с windows се нарича ъпгрейд, а тези нещастници от лайнукс направо те отсвирват.

Гадьо
Гадьо

Нищо не са отсвирили, ако искаш може и 10 графични среди да си инсталираш на един Линукс.

mkfs.ext4
mkfs.ext4

Защо му викаш Ганьо, като очевидно хабер си нямаш?
Нищо не са отсвирили. Колкото искаш графични среди, толкова може да си инсталираш.

Азе Азе
Азе Азе

То па щото Микромек мноооого ти ценят мнението, нема що. Затова от 7 нагоре няма повече еволюция на интерфейса, а само деградация. 😛

bluewater
bluewater

Не ползваш Линукс за десктоп защото не го разбираш. Мнението ти в очите на тези които го разбират е леко смешно (не искам да звуча грубо). Линукс графичните среди са малко тъмна материя за средностатистическия ползвател на Windows машина. Лично на мен Unity не ми харесва, не ми е удобен, но и не е задължително да ползвам Ubuntu с него, имам избор мога да ползвам Ubuntu с друга графична среда. А може и друг Ubuntu базиран Linux, програмите си работят. И за да няма спорове „Win Lin“ в момента пиша от ХР което просто ми върши работа и не ми… Виж още »

BlB
BlB

Въпреки че този сайт не е за професионалисти (аз не съм) бих искал да помоля за маааалко по-задълбочени мнения и за Линукс и за Унидоус. Дребните, манипулиращи и тъпи коментари с нищо не допринасят! Нека помогнем на неинформираните да си направят свое собствено заключение! Уин беше добър но в ерата на мобилните и ИоТ у-ва е динозавър. Просто ядрото му трябва да се смени а това не е лесна работа – тех е лесно но иконом…не! Затова Уин ОС ще става с абонамент! Линукс е мн по-добър но пък поради типично човешките недостатъци е непопулярен. Обаче поне, според мен, до… Виж още »

bluewater
bluewater

Собствено заключение се постига със собствени знания. А коментарите под една тема едва ли са място за даване/вземане на „акъл“ по скоро за споделяне на впечатления. Мнения за една или друга ОС има колкото са и използващите тези ОС. Ключа е „субективно“, до колко човек е преценил че дадена ОС му е необходима, до колко е решил да я изучи(до колко е успял).
Нещо избягахме от Unity темата.

BlB
BlB

Съгласен с теб но поне коментарите могат да те подтикнат да попрочетеш и понаучиш нещо….ако става въпрос за мен не бягам от Юнити дискусията…тези дни прочетох много мнения и това което разбрах от по-знаещи от мен че всичко се свежда до война на интереси…и на гледни точки…на Сталман и хората около него и на Шатълуърт….Въпрос на разбирания. Вайланд е малко по-развита но пък е с подобен на GPL лиценз. Мир доколкото знам би трябвало да е с GPL. Пък и корпоративни интереси…. И преди съм писал Юнити има своята логика…

BlB
BlB

Апропо относно изучаването на ОС – всяка ОС трябва да е максимално гъвкава, пъргава и незатормозяваща нито човека нито машината. Не може да накараш един месар или селски стопанин да ти разбира от ОС-ове – те сядат и работят. Горе-долу така е с Андроид..Малък проблем там е Гугъл акаунта…Но пък има др алтернативни магазини…естествено гугълския е най..:)

Калин
Калин

Явно в ерата на IoT не си ползвал WinPhone със Surface таблет и Win PC 😀
Такава интеграция, каквато предлагат Microsoft и Apple м/у апарататите си, цялата *NIX общост може само да сънува. Андроида включая.

BlB
BlB

Калине ти продаваш ли Microsoft и Apple продукти? Защо е тази ярост? Защо държиш всички да копуват Microsoft и Apple продукти? или ти плащат за това?

BlB
BlB

ааа забравих пазиш си хляба…..ако не правиш апп за тях…ясно…:)

the professor
the professor

да, а пък майкропростаците не те насилват какъв лайняндоус да ползваш… примерно 7 вече много трудно тръгва на лапшит-овете… добре че на настролните още работи… плюсът на линукс е че ти решаваш кактко ти трябва и можеш да махнеш всичко останало и той да литне… windows 7 бива, windows 8 – осрана 7 без старт меню и аеро, windows 8.1 – същото като 8 но с компромисно и осрано старт меню, windows 10 – осран 8.1 с „оптимизирано“ осрано старт меню на 8.1 + бъгове реклами и шпионски софтуер… win 7, 8 и 8.1 с пуснати ъпдейти = на инсталиран… Виж още »

жоро
жоро

Е това е чудесна новина, добре че изчака човека до вчера, на 1 април никой нямаше да му повярва…

BlB
BlB

Новината не е добра….Просто пари за това повече нема. Марк Шатълуърт е добър в маркетинга, а това липсва в Линукс обществото. Колкото и да чудно благодарение на него Линукс стана по-известен. Но малка фирма не може да направи това което дори и Гугъл се отказаха….не съм сигурен защо…а именно сливането на Андроид и Хром ОС. Все пак конвергенцията е доста привлекателна и се надявам че като комюнити проект ще се развие…

pix3l
pix3l

Докато ми върши работа, абсолютно ми е все тая, ако ще и графичната среда да махнат… не ползвам Linux за забавление. 😀

lunix
lunix

Още преди няколко години гледах клипче, как се прибирате вкъщи, глобвате ubuntu телефонът в докинг с монитор и периферия и става настолен комп. Изглеждаше перспективно и лесно за реализиране, откъм софтуер. Но тогава смартфоните бяха далеч от производителността на настолните компютри. Сега смартфоните почти могат да заменят настолен комп за повечето операции, обаче се оказва, че софтуерът куца. По скоро бизнесът не смята, че е време за такъв преход. Доста пазари ще опустеят. Иначе, аз не харесвам Unity, супер неудобно ми е и за това не съм ползвал чисто Ubuntu от доста време. Обаче новината за спирането на какъвто и… Виж още »

Калин
Калин

Бизнесът отдавна ползва с такава интеграция продукти на Microsoft и Apple 😀

BlB
BlB

Калине ти разбираш ли какво значи конвергенция? А дали Уин и Мак са я направили? Моля те малко поне се понаучи!

Калин
Калин

Муче, младо, зелено и наперено 🙂 На презентацията 2007ма Стив Джобс ко каза? Не знам дали знаеш – iOS ползва Foundation библиотеката, същата която се позлва от OSX. Или както той тогава се изрази – имаш OSX на телефона си. Графичните им библиотеки са сходни, верно, не са същите. С Win 8 Microsoft направи същото – една ОС за PC, Tablet и Моbile. Мога да си представя, че си нямаш представа от това. Да не говорим за нивото на интеграция м/у всички продукти на Microsoft и Аpple. Това ако оставим на страна абсурдността, на кого е нужно да се оптива… Виж още »

BlB
BlB

Мале….Значи ти казваш Мак и Линукс са близнаци или…???
А на кому е нужно сгъващи се ехрани??? Сигурно не на бизнеса че тея заводи дето правят ЛЕД ще умрат….Същото и е с конвергенцията…:) Мисля че ако теб зависеще още бихме били в камемната ера и ти щеше да продаваш кремъчни копия…Бедрок!!!

Калин
Калин

Aйде ме цитирай къде казвам, че „Мак и Линукс са близнаци“?

Само до определена степен можеш да прикриеш незнаието си със сарказъм. Оттам насетне просто си личи, че не разбираш 😀
Виждам, че си Линус – фен. Няма лошо. Разцъквай си го. Повечето така сме почнали. 😀

BlB
BlB

Вярно не съм те прочел добре….бе човече ти разбираш ли какво наистина значи конвергенция????

Айде малко инфо от източника…
http://design.ubuntu.com/apps/get-started/convergence

Човече симулираш знания….

BlB
BlB

Понеже чакам да се одобри линка да те питам м/у другото Андроид какво е? Не използва ли той Линукс? А Хром ОС какво е? Не използва ли и той Линукс? Разликата между библиотеки и Конвергенцията е огромна!

Мисля че правиш мешавица…. И мисля че по-добре да си пишеш в Уин новините:)

Калин
Калин

Айде да обърнеме палачинката. Напиши ти тук с думи прости, какво _ти_ разбираш под конвергенция. После ще обсъждаме. Щот така ми скачаш от тема на тема като допингиран лекоатлет. 😀

BlB
BlB

Ами простичко….една ОС за всичко…Имаш мобилна иОС ама не можеш да пуснеш Мак приложения…Имаш мобилна Уин ама ама не можеш да пуснеш деск приложения… Имаш Линукс ама не можеш да пуснеш нейни ап под андроид…Конвергенцията е добра и за разработчици добра и за потребители…едно у-во с една ОС за всичко….това не е ли добре? Вярно трябва ти доп клавиатура и мишка…но пък има начин…. Айде стига!

Калин
Калин

По чисти технически причини няма как да ползваш приложение, компилирано за мобилен апарат (ARM) на десктоп машина (x86/x86_64) 😀
Oк, има там някакви емулатори, ама това е гавра с труп 😀
Правилно ли те разбирам?

BlB
BlB

К’ви емулатори бе човек??!! Има ли линукс за арм??!!! Има ли мобилки и таблети с х86??!!! Спирам щото си е умора с теб!!! Наистина си объркан яката!!! Както ти казах не претиндирам че знам всичко ама твоето е….

Не знам може би ти плащат!!!….Аз съм идиота че ти пиша!!!

Дано другите видят всичко това и изибщо да те елиминират!!! Сбогом!!!

Калин
Калин

Задавам ти конкретен и резонен въпрос – как едно и също приложение ще го стартираш на ARM машина и на x86/x86_64 машина?
😀 😀 😀

BlB
BlB

Калине проблема е че заради неглежирането на Линукс си пропуснал много неща. Може да знаеш много ама знанията ти са предимно за виндозито. Наистина потърси инфо за разликите в ядрата на Линукс и НТ, после виж какви бунту устройства са пуснати прочети за идеята за бунту конвергенцията и сам ще разбереш мн неща.
Бих ти дал мн линкове но тука явно не се толерира това…

За пореден път те моля коментирай в Уин новините! Ако искаш да научиш нещо, научи се да питаш или потърси инфо и после се пъчи!

Калин
Калин

Оплакваше се, че не съм конкретен. И ти зададох конкретен въпрос. Около който се въртиш, но на когото така и не отговаряш. Щели били да го постигнат с ползване на HTML5. При това положение нямаш нужда от различни версии на приложението ти за различните процесорни архитектури. Достатъчно е товето приложение да бъде… браузер 😀 Имаше такава тенденция и при мобилните приложения – веднъж пишеш код, ползваш го навсякъде – iOS, Android и WinPhone, но от миналата години трендът окончателно се обърна. Конкретно разработван код за конкретна платформа е предпочитаният избор. Има разбира се ситуации, когато се прави с HTML5, но… Виж още »

BlB
BlB

….Ми линукса в/у какво работи…само на мобилки или само на десктоп….???? Не съм ти говорил за HTML5…
Не съм все още програмист …уча се за това..:)..ама мисля че не си наясно с Линукса…сори! Малко по-горе съм дал линк прочети от него….

Калин
Калин

Виждам те, че не разбираш.
Радвам се, че ти е харесала една рекламна брошурка. За съжаление не е вече актуална 😛
Айде по живо по здраво.

BlB
BlB

…..нещата се изродиха …но хората които четат може ясно да видят, разберат и оценят….

BlB
BlB

…едно е да си коремен хирург…друго е да да си спец по уши нос и гърло….:)

dimitar
dimitar

Ами не е толкова простичко , за да се направи една ЧИТАВА ос за всичко ще трябва да се правят доста компромиси както във интерфейса така и във системните сървиси , както и в начина на работа на ос…на места ще трябва да се режи а на места да се допълват библиотеки и сървиси… Ето примерно за андроид са предвидени activity спрямо които се реализира самото приложение , имаш едни „прозорец“ във всеки едни момент което за мобилно устройство е супер, но за десктоп ще е мазохистично …или пък обратното представи си да може да виждаш местиш и оразмеряваш много… Виж още »

BlB
BlB

ми така е…но Каноникал какви джажди пусна? с какви процесори? за какви апп в конвергенцията говорят? Убунту тъч в/у какво е? Мир къде бачка?