fbpx
16.8 C
София

Chrome OS е вече на второ място по популярност сред десктоп операционните системи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Тази година за първи път  има промени в челната тройка на най-разпространените операционни системи. Досега първото и второто място неизменно бяха заети от Microsoft Windows и Apple MacOS, но сега Chrome OS вече заема втората позиция в този рейтинг,  а MacOS слезе на трето място. Информацията е на аналитичната компания IDC.

Делът на Chrome OS, който през 2019 година бе едва 6,4% бързо нарасна и в края на 2020 година достигна 10,8%. Едновременно с това делът на ОС Windows за същия период от време падна от 85,4% на 80,5%.

Аналитиците на IDC отбелязват, че Chrome OS е успяла да изпревари MacOS благодарение на привлечените Windows потребители. При това делът на MacOS е нараснал от 6,7% през 2019 година на 7,5% през 2020-та, но това се оказа недостатъчно за запазването на второто място.

През първото тримесечие на 2020 година Apple и Google са имали приблизително еднакви резултати, понеже Windows е имала 87,5% пазарен дял, macOS – 5,8% и Chrome OS – 5,3%. Но през второто тримесечие на 2020 година делът на Windows пада до 81,7%, делът на macOS нараства до 7,6%, а делът на Chrome OS скача почти двойно до 10%.

Според тази информация, миналата година за първи път от дълго време има стабилен ръст в продажбите на десктоп компютри, лаптопи и работни станции. Компанията отбелязва, че ръстът на продажбите в значителна степен се дължи на бързото разпространение на Chromebook както на образователния пазар, така и извън него.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато...

Подобни новини