fbpx
17 C
София

Cisco Webex събира аудио телеметрия, дори когато микрофонът е „изключен“

Най-четени

Изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън и Университета Лойола в Чикаго (САЩ) са проучили клиентските приложения на популярни услуги за видеоконференции и са установили, че повечето от тях всъщност не изключват микрофоните, когато потребителят избере съответната команда. Те запазват достъпа до аудио данни или дори събират някои телеметрични данни.

Авторите на проучването са изследвали най-популярните приложения за видеоконференции и са установили, че бутоните за изключване на звука в интерфейса им не деактивират микрофона с нормалните средства на операционните системи. Само уеб базираните клиенти и WebRTC базираните приложения работят правилно. С други думи, бутоните за заглушаване на звука в повечето приложения не функционират според очакванията на потребителите, а микрофоните всъщност продължават да работят, въпреки че в приложенията се твърди друго.

В рамките на проекта са разгледани Zoom, Slack, Microsoft Teams/Skype, Cisco Webex, Google Meet, BlueJeans, WhereBy, GoToMeeting, Jitsi Meet и Discord. Оказва се, че всички те са запазили възможността да записват звук с изключен от приложението микрофон, въпреки че повечето от тях не са я използвали.

Изключение е клиентът на Cisco Webex, който продължава да получава информация от микрофона във всяко състояние и да изпраща телеметрични данни до сървърите на разработчика приблизително веднъж на минута. Тези данни съдържат само информация за силата на звука в стаята, в която се намираше компютърът с клиентското приложение.

Въпреки това информацията е достатъчна с 82% вероятност да се разбере какво се случва, избирайки от 6 основни опции: готвене, почистване, писане и т.н. Нещо повече, за разлика от други приложения, клиентът на Webex изобщо не криптира данните, преди да бъдат изпратени.

Един от авторите на проучването заяви пред The Register, че е информирал Cisco за този факт още през януари и разработчикът е обещал да проведе разследване. В отговор на запитване на репортер говорител заявил, че в новите версии данните от приложението, когато микрофонът е изключен, вече не се изпращат към сървърите на разработчика, а микрофонът се активира, само за да информира потребителя дали е включен или изключен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини