Cloudflare ще работи съвместно WayBack Machine, за да показва кеширани версии на сайтовете, когато са офлайн

1
253

Cloudflare ще работи съвместно компанията Internet Archive, за да направим мрежата по-надеждна и постоянна, като показва кеширани копия на уеб страници от WayBack Machine на неправителствената организация, когато оригиналната версия на сайтовете, в реално време, е офлайн.

Според директора на WayBack Machine, Марк Греъм, WayBack Machine сега ще съхранява снимки на уебсайтовете, регистрирани в услугата Always Online на доставчика на CDN услуга Cloudflare, за да осигури достъп до тези сайтове в случай, че излязат офлайн.

В публикация в блога на сайта на Internet Archive, съоснователя и главен изпълнителен директор на компанията Cloudflare Матю Принс обясни как новото партньорство може да помогне на интернет мрежата да стане по-издръжлива и постоянно достъпна за потребителите, казвайки следното:

„WayBack Machine на Internet Archive има впечатляваща инфраструктура, която може да архивира мрежата в мащаби. Като работим заедно, можем да направим още една стъпка към това да направим Интернет по-устойчив, като изпратим в миналото разочарованието на потребителите от недостъпността на един сайт поради проблем със сървърите. От друга страна, на клиентите ни ще им се налага да се тревожат по-малко за възможните проблеми със сървърите.“

Докато големите компании разполагат с необходимите ресурси за изграждане или наемане на надеждно управлявана хостинг инфраструктура за своите уебсайтове, по-малките фирми често се сблъскват с всевъзможни проблеми, когато техният доставчик на уеб хостинг услуги е офлайн – загуба на комуникация с клиентите, пропуснати поръчки и ползи, и други. Ако Cloudflare не може да осигури постоянен достъп до съдържанието на даден сайт, който се възползва от услугите на компанията, то тя няма да може да изпълнява мисията и целите, с които оперира. Именно поради това, новото ѝ партньорство с Internet Archive има толкова много смисъл.

За незапознатите потребители ще споменем, че Wayback Machine е организация с нестопанска цел, която поддържа дигитален архив на голяма част от уеб сайтовете и интернет ресурсите. От стартирането на услугата през 2011 г. към архива са добавени над 463 милиарда уеб страници, за да могат потребителите да се върнат назад и да видят как са изглеждали популярните сайтове в миналото.

За да се възползват от актуализираната услуга Always Online на Cloudflare, нейните клиенти ще трябва да предоставят на Internet Archive част от информацията за своите уебсайтове, като има хостинг доставчика и популярни ULR адреси, за обхождане на мрежата.

Ако техните сайтове след това паднат, Cloudflare първо ще се опита да предостави на посетителите по-стара версия на съдържанието, която е била съхранена по-рано, кеширана от краен център за данни. Ако обаче тези данни не могат да бъдат намерени, компанията ще поиска от Internet Archive най-актуалното копие на уебсайта. След това Cloudflare ще предостави кеширано копие на сайт от Internet Archive на посетителите, които искат достъп до сайта в този момент, с банер в горната част на страницата, показващ, че оригиналният уебсайт в момента е недостъпен.

Услугата „Винаги онлайн“ на Cloudflare се предлага безплатно за клиентите на компанията и регистрацията в Internet Archive със сигурност изглежда като добра идея за собствениците на сайтове, които искат да избегнат възможността посетителите да не могат да получат достъп до тяхното съдържание.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари