Collabora представи проекта xrdesktop за използването на GNOME и KDE във VR шлемовете

2
398

Разработчиците на компанията Collabora представиха проекта xrdesktop, в рамките на който с поддръжката на компанията Valve се разработва библиотека с елементи за взаимодействие с традиционните десктоп среди в триизмерното пространство на 3D очилата и шлемовете за виртуална реалност. Кодът на софтуерната библиотека е написан на езика С и се разпространява под MIT. Предлагат се готови компилации за Arch Linux и Ubuntu 19.04/18.04.

Към днешен ден за Linux вече съществува софтуер за директно извеждане на информация във VR шлемовете – Vulkan разширението VK_EXT_acquire_xlib_display за X11 и VK_EXT_acquire_wl_display за Wayland, но в тези решения липсва настройка за правилното изобразяване на програмните прозорци в триизмерното пространство и няма синхронизация с честотата на обновяване на екрана. Целта на проекта xrdesktop е да се разработят методи, които дават възможност за използването на класическите интерфейси във виртуалната среда.

Компонентите на xrdesktop разширяват възможностите на сега съществуващите прозоречни и композитни мениджъри по такъв начин, че става възможно използването на сега съществуващите системи за виртуална реалност за изобразяване на стандартните програмни прозорци в триизмерните виртуални среди. В xrdesktop е заложена идеята за директната интеграция на новите възможности в сега съществуващите графични десктоп среди, като по този начин не се налага стартирането на отделен специализиран композитен мениджър. Една от основните цели на проекта xrdesktop е да стане възможно използването с 3D шлемовете на всичките налични потребителски конфигурации за работа със стандартен монитор.

Архитектурата на проекта предвижда възможността за интеграция с всички десктоп среди, но засега xrdesktop поддържа шлемовете за виртуална реалност в KDE и GNOME. За KDE поддръжката на 3D шлемовете е осъществена чрез Compiz-подобен плъгин, за GNOME – чрез няколко пача към GNOME Shell.

Освен алгоритмите за изобразяване на програмните прозорци във виртуалната среда, xrdesktop осигурява и поддръжката на специализираните програмни контролери, като Valve Index и VIVE Wand. Софтуерът на xrdesktop може да преобразува сигналите на тези контролери в действия с мишката и клавиатурата.

Основните компоненти на xrdesktop:
  • gulkan – glib среда за Vulkan, предоставяща алгоритмите за обработка на информацията от входните устройства, за инициализация на текстурите в паметта и от DMA буферите
  • gxr – API за разработване на нови приложения за виртуалната реалност
  • libinputsynth – библиотека за директна обработка на външните събития, като например движение на мишката, кликване с мишката, натискане и отпускане на клавиш на клавиатурата и други подобни
  • xrdesktop – библиотека за управлението на програмните прозорци в 3D среда
    kwin-effect-xrdesktop и kdeplasma-applets-xrdesktop – плъгин за KWin за интеграция с KDE, плюс Plasma аплет за прехвърлянето на KWin във виртуалната среда на 3D шлема
  • gnome-shell patchset и gnome-shell-extension-xrdesktop – комплекта пачове за GNOME Shell

Проектът поддържа няколко метода за взаимодействие с десктопа и програмните прозорци. Представени са и интересни демонстрации.

 

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
user
user

Като не си запознат с дадена тема по добре изобщо не я коментирай, за да не ставаш смешен.

Логика
Логика

Да, направо ще си Нео, тъпанар 🙂