fbpx
6.3 C
София

Conficker все още тормози много потребители на Мрежата

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Шестгодишният интернет червей Conficker все още е проблем за много потребители на Мрежата.

Това става ясно от доклад за състоянието на малуер сцената през първата половина на годината, подготвен от финската компания, доставяща услуги и продукти в областта на информационната и интернет защита F-Secure.

Докладът, изготвен от Мико Хипонен, главен специалист в компанията и известен застъпник за спазването на свободата в Интернет, разкрива, че Downadup, известен още като Conficker е сериозна заплаха за потребителите в страните от Южна Америка, Близкия Изток и Азия. Други заплахи, които нанасят сериозни щети в тези части от света, но не и в Европа и Северна Америка са Sality и Ramnit. Изследването отбелязва, че това се дължи до голяма степен на необновени програми и морално остарели и вече неподдържани системи, като Windows XP.

Друга характеристика, която е обуславяла първата част на годината по отношение на малуер заплахите е удара по ботнет мрежата Zeus през юни тази година, с което силата й беше сериозно отслабена. Мрежата беше отговорна отчасти и за доставката на криптомалуера Cryptolocker. Докладът отбелязва също така и разпространението на сложни рансъмуер варианти, като Koler, насочен към мобилни устройства с Android. А също така и подобна мобилна заплаха, която скрива управляващите го чрез анонимизиращата сила на Tor.

Обобщените резултати за засечените заплахи през разглеждания период съобщават, че Conficker е бил виновен за заразяването на 31% от устройствата. Уеб-базираните-атаки (20%), използването на експлойт комплекта Majava (11%), Sality (10%), Ramnit (9%), червеят Autorun (7%) и др. допълват картината на малуер сцената през първата половина на настоящата година.

По отношение на мобилния малуер, Android се доказва, като далеч по-незащитената и атакувана система, като за разглеждания период F-Secure са идентифицирали появата на цели 294 нови семейства малуер, за сметка на едва едно семейство за iPhone.

Повече за това защо е спаднал броя на атаките към Java, кои страни страдат най-много от малуер атаки и кое е било водещото в новините по отношение на заплахите в Мрежата и компрометирането на личните ни свободи в Интернет може да прочетете в Threat Report H1 2014 (PDF).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини