На фона на разгарящата се епидемия от COVID-19, информационния натиск от медии и Интернет, съчетано с факта, че много хора в момента не са на работа и стоят пред екраните на телефоните и телевизорите си, прави ситуацията наистина сложна. В тази връзка, най-голямата социална мрежа Facebook обяви, че може да забрани масовото препращане на съобщения в Messenger в опит да спре лавинообразното разпространение на фалшиви новини и слухове, свързани с епидемията, предава Naked Security.

Медията припомня, че масовото разпространение на подобни лъжливи информации доведе до масова истерия преди две години в Индия, Мианмар и Шри Ланка, което беше последвано от линчове на невинни. За период от 18 месеца, 33 души бяха убити и най-малкото 99 сериозно наранени в 69 опита за саморазправа. Поне 18 от тези инциденти са тясно свързвани с WhatsApp.

Преди две години, Facebook обяви налагането на лимит по отношение на препращанията в WhatsApp, като тези мерки бяха най-рестриктивни в Индия, където хората препращат повече съобщения, фотографии и видеа повече от всяка една друга страна по света. Там беше въведен лимит за провеждането на не повече на пет чата наведнъж и беше премахнат бутона за бързо препращане. В глобален план беше наложено ограничението за максимум 20 получателя на съобщение. Лимитът за пет пренасочвания на чат бяха наложени в началото на миналата година в глобален мащаб.

Що се отнася до настоящата промяна, която Facebook се опитва да наложи за Messenger, то тя е била забелязана от Джейн Манчън Уонг, хакер, специализирал се в реверсивно инженерство. Това, което забелязва Уонг в кода на приложението е тест на нова характеристика: лимит за до пет пренасочвания на чат. Освен това, тя публикува и пример за това как ще работи новата функция.

От Facebook потвърждават за новата функционалност в отговор на запитване а Уонг. „Ние работим усърдно по ограничаване на дезинформацията в нашата платформа, особено по отношение на COVID-19, и изследваме повече възможности, като тестването на по-стриктни лимити относно това колко чата може да препратите като съобщение на един път. Тази функция все още е в етап на разработка и не сме я тествали с външни страни“, споделя в Twitter представител на компанията.

Новината идва на фона на заявено от Facebook усилие да използва Messenger, за да помогне на здравните организации да публикуват правдива информация за коронавируса. В началото на тази седмица, от компанията анонсираха нова програма, която ще помогне на ООН и здравните организации да обединят сили с разработчиците с цел използване на системата за съобщения на социалната мрежа за споделяне на достоверна информация и да отговарят на въпросите на хората.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Крадецът вика "Дръжте крадеца!" :)))
Крадецът вика "Дръжте крадеца!" :)))

Ония дългоносите, дето притежават и Fb, и Google, и всички медии, всички банки, всички застрахователни компани и всички фармацевтични концерни, за пореден път опоскаха спестяванията на хората и парите, вложени в пенсионните им фондове. И да за прикрият лиспата, имат нужда от паника, истерия и нова финансова криза. Затова измислиха тая тъпня с „коронавируса“, който реално е обикновен грип, при това един от най-безобидните. За пример – в България за цяла зима от него са умрели ДВАМА човека – възрастни пенсионери с куп съпътстващи заболявания. А от обикновения грип всяка година умират по няколкостотин стари и болни хора… Но за… Виж още »