На фона на разгарящата се епидемия от COVID-19, информационния натиск от медии и Интернет, съчетано с факта, че много хора в момента не са на работа и стоят пред екраните на телефоните и телевизорите си, прави ситуацията наистина сложна. В тази връзка, най-голямата социална мрежа Facebook обяви, че може да забрани масовото препращане на съобщения в Messenger в опит да спре лавинообразното разпространение на фалшиви новини и слухове, свързани с епидемията, предава Naked Security.

Медията припомня, че масовото разпространение на подобни лъжливи информации доведе до масова истерия преди две години в Индия, Мианмар и Шри Ланка, което беше последвано от линчове на невинни. За период от 18 месеца, 33 души бяха убити и най-малкото 99 сериозно наранени в 69 опита за саморазправа. Поне 18 от тези инциденти са тясно свързвани с WhatsApp.

Преди две години, Facebook обяви налагането на лимит по отношение на препращанията в WhatsApp, като тези мерки бяха най-рестриктивни в Индия, където хората препращат повече съобщения, фотографии и видеа повече от всяка една друга страна по света. Там беше въведен лимит за провеждането на не повече на пет чата наведнъж и беше премахнат бутона за бързо препращане. В глобален план беше наложено ограничението за максимум 20 получателя на съобщение. Лимитът за пет пренасочвания на чат бяха наложени в началото на миналата година в глобален мащаб.

Що се отнася до настоящата промяна, която Facebook се опитва да наложи за Messenger, то тя е била забелязана от Джейн Манчън Уонг, хакер, специализирал се в реверсивно инженерство. Това, което забелязва Уонг в кода на приложението е тест на нова характеристика: лимит за до пет пренасочвания на чат. Освен това, тя публикува и пример за това как ще работи новата функция.

От Facebook потвърждават за новата функционалност в отговор на запитване а Уонг. „Ние работим усърдно по ограничаване на дезинформацията в нашата платформа, особено по отношение на COVID-19, и изследваме повече възможности, като тестването на по-стриктни лимити относно това колко чата може да препратите като съобщение на един път. Тази функция все още е в етап на разработка и не сме я тествали с външни страни“, споделя в Twitter представител на компанията.

Новината идва на фона на заявено от Facebook усилие да използва Messenger, за да помогне на здравните организации да публикуват правдива информация за коронавируса. В началото на тази седмица, от компанията анонсираха нова програма, която ще помогне на ООН и здравните организации да обединят сили с разработчиците с цел използване на системата за съобщения на социалната мрежа за споделяне на достоверна информация и да отговарят на въпросите на хората.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари