Crew Dragon Demo-2: всичко за пилотирания полет на SpaceX – втора част

0
1180

В първата част се върнахме малко назад и разгледахме развитието на космонавтиката от космическите совалки, за малко се спряхме на НАСА и Роскосомос, а след това продължихме с достиженията на SpaceX. Да напомним, че ако времето бъде благосклонно на 27 май тази година в 20:33:31 UTC (23:33:31 часа наше време) ще бъде изстреляна ракетата Falcon 9 Block 5 и космическия кораб Crew Dragon с два астронавта на борда. Това е първото пилотирано изстрелване от територията на САЩ за последните 9 години и този полет е също толкова дългоочакван, колко навремето бе първият полет на астронавти до Луната Нека сега да хвърлим светлина на екипажа и на бъдещите планове на американската космическа агенция.

Екипажът

Както и по време на първите изпитателни полети на космическите совалки в началото на 1980-те години, първият пилотиран полет на кораба Crew Dragon ще бъде с непълен екипаж. При максимална вместимост от седем души, в мисията Demo-2 ще вземат участие само два астронавта.

Командир на кораба е Дъглас Джералд Хърли, на 53 години, астронавт, пилот-изпитател и полковник от морската пехота, за който този полет ще бъде третият в кариерата. Има символика в това, че именно Хърли бе втори пилот при последния полет на совалката Atlantis в мисията STS-135. По време на предишните си полети Хърли е прекарал в космоса 28 денонощия и 11 часа.

Вторият пилот на Crew Dragon е Робърт Бенкън на 49 години, астронавт, полковник от военновъздушните сили на САЩ и ръководител на Управлението за астронавти от 2012 до 2015 години. За него това е третият полет, като преди това е взел участие в мисиите със совалките STS-123 (2008 година) и STS-130 (2010 година) по време на които е прекарал в космоса 29 денонощия и 12 часа. Интересно е, че съпругата на Робърт Бенкън също е астронавт – океанографът Катрин Меган Макартър, която сега е помощник ръководител на Управлението на астронавтите.

За разлика от совалките, Crew Dragon е изцяло автоматизиран космически кораб, както по време на излитането и скачването с МКС, така и при приближаването до Земята и кацането. Астронавтите винаги могат да поемат управлението, но да се надяваме, че по време на този полет това няма да се наложи.

Мисията

Falcon 9 Block 5 с космическия кораб Crew Dragon е планиран да се отправи към космоса на 27 май 2020 година в 23:33:31 часа наше време от същия легендарен стартов комплекс LC-39A, от който започваха лунните мисии и излитаха совалките. На 28 май тази година корабът трябва да „догони“ МКС и да се скачи към предния блок на модула Harmon, точно както правеха навремето совалките.

Въпреки че първоначалните планове бяха екипажът да остане на МКС само 8 дни, мисията бе удължена за период от 30 до 119 дни – тоест, кацането на кораба няма да стане по-рано от 23 септември тази година. На теория Crew Dragon може да остане в космоса до 210 дни, 7 от които в автономен полет.

Ако изстрелването на 27 май тази година не се състои поради лошо време или други причини, запазени са още два времеви прозореца – за 30 май 2020 година 19:22 UTC (22:22 часа наше време) и 31 май 2020 година 19:00 UTC (22:00 часа наше време).

Какво следва?

Ако мисията Crew Dragon Demo-2 се окаже успешна, за което всички искрено се надяваме, SpaceX и НАСА ще започнат подготовката за пълноценна експлоатация на космическите кораби Crew Dragon.

Следващият полет USCV-1 (US Crew Vehicle-1) или просто Crew-1 е планиран за септември-ноември тази година. При тази мисия ще се използва нов кораб Crew Dragon със сериен номер C207 с четири места и с четири астронавти на борда. Това ще бъдат трима американци и един представител на японската JAXA. Продължителността на тази мисия е 210 денонощия.

Но в следващата мисия USCV-2 (US Crew Vehicle-2) или CTS-1 вече ще се използва ракетата носител Atlas V N22 и космическият кораб Boeing CST-100 Starliner, който също има място за четирима астронавти. Изстрелването в рамките на тази мисия е планирано за 2021 година, но дотогава Starliner трябва да премине няколко етапа на сертифициране.

След успешното тестване на системата за аварийно спасяване, което бе осъществено през месец ноември 2019 година, първата орбитална мисия Boe-OFT, която започна на 20-ти декември 2019 година, не приключи много удачно. Поради грешка в програмното осигуряване на Boeing Starliner Spacecraft 3 Calypso не успя да достигне до МКС и да осъществи скачване. Това стана причината програмата на полета да бъде веднага прекратена. Следващата безпилотна мисия Boe-OFT 2 е планирана за октомври 2020 година. А Boeing Crewed Flight Test – първият тестови полет с екипаж от трима души би трябвало да се състои в началото на 2021-ва.

Според вече съставените планове на НАСА, SpaceX и Boeing ще се редуват в изстрелванията до Международната Космическа Станция. Интересно е, че следващата след USCV-3 (SpaceX) мисия е планирана мисията Axiom Space Dragon mission , в която космическата компания на Илън Мъск по поръчка на компанията Axiom Space ще транспортира до МКС трима космически туристи. Според плановете, това трябва да стане в края на 2021 година.


И така, да стискаме палци за SpaceX, НАСА и двамата астронавти, които за първи път от 9 години ще бъдат изведени в космоса от територията на САЩ. Да им пожелаем приятен полет!

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари