Dragon от втория път се скачи с МКС

4
51

Космическият кораб Dragon с общ полезен товар от 2,5 тона, успешно се скачи с Международната космическа станция. Информацията е на NASA.

Първоначално скачването трябваше да стане тази сряда, на 22-ри февруари 2017 година в 11:25 часа. Това не стана, понеже бордовият навигатор неправилно интерпретира положението на кораба относително станцията. След засичане на грешката, компютърната система отмени скачването. След това бордовият компютър пресметна нова траектория за сближаване с МКС.

NASA добави, че грешката не е критична. Второто скачване започна днес в 12:00 часа. За около два часа Dragon се приближи до МКС на разстояние 10 метра, след което бе уловен от роботизираната ръка, управлявана от френския астронавт Тома Песке. В този екипаж Песке представя Европейската космическа агенция.

Окончателното скачване се осъществи в 15:57 часа, когато Dragon се съедини с люка на модула Harmony, насочен към Земята. Космическият кораб занесе продоволствие за екипажа и научна апаратура.

Dragon бе изстрелян от Кейп Канаверал тази неделя, също от втория път. Първото изстрелване бе отложено 13 секунди преди старта поради технически проблем. Вторият път ракетата Falcon 9, създадена от компанията на Илън Мъск SpaceX, без проблем изведе Dragon в орбита, след което успешно се приземи на една от площадките на космодрума.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
ДДЗ
ДДЗ
4 години

Е и?

Анонимен
Анонимен
4 години

нищо особено ще рупат пакетирани манджи са 🙂

Sten
Sten
4 години

Именно. 🙂 Постепенно такива новини ще престанат да бъдат „новини“. Тоест една(или повече) частна фирма ще е взела „хляба“ на космическата агенция на една държава. И последната ще си остане с износ на полезни изкопаеми, евтини оръжия и „булки по пощата“…

Анонимен
Анонимен
4 години

Много прост компютър на дракона, американски прост компютър. И двата пъти без скачване, добре че втория път все пак достатъчно близо, че да го хванат с ръката и да го сложат на правилното място.