EERE сравни ефективността на електромобилите, хибридите и на ДВГ автомобилите

35
4648
EERE

Едва ли някой ще се опита да спори с твърдението, че електромобилите са много по-ефективни от техните дизелови и бензинови събратя. Но засега не бяха правени измервания на ефективността на използването на енергията от страна на различните видове автомобили.

Американското управление по енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия (EERE) реши официално да осветли този въпрос, да тества и да публикува ефективността на използване на енергията от страна на електромобилите, хибридите и бензиновите автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Електромобилите изразходват 60-65% от своята енергия за задвижване на колелата. Но с използване на рекуперация (+17%), този параметър нараства до невероятните 77-82% полезно използване на акумулираната в батериите енергия. При електромобилите най-големи са загубите при зареждането на акумулаторния блок – (-16%) и в трансмисията (-16%). Паразитните загуби и допълнителните системи губят съответно 2,5% и от 0 до 4%. Интересно е, че електромобилите са най-ефективни в града (85-94% при рекуперация +32%). Те са по-малко ефективни извън града – (72-74% при рекуперация +6%).

Резултатите на хибридните автомобили са значително по-скромни – 24-38% в комбиниран режим, 26-69% извън града и 21-40% в градски условия. Основните загуби (65-69% от всички загуби) идват от хибридното задвижване. Загубите от трансмисията не превишават единици проценти.

Най-зле се представят ДВГ автомобилите, които успяват да оползотворят едва 16-25% от енергията на своето гориво. В града 12-20%, а извън града – 20-30%. Най-големите загуби идват от непродуктивната работа на двигателя с вътрешно горене – 64-75% дял от всички загуби.

Изводът от тези данни е ясен – в близко бъдеще електромобилите изцяло ще изхвърлят от пазара ДВГ моделите не само заради екологията, но и заради значително по-ефективното използване на енергията.

35
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
22 Отговори на коментарите
21 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
22 Автори на коментарите
ЖелевAxOxШишоДаниел ДобревNorden Light Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DarkEdge
DarkEdge

Остава производството на електромобили и зарядни станции да нарастне, за да паднат цените и да станат основни возила.

Ноне Нонев
Ноне Нонев

И с рециклирането на батериите въпросът стои доста….солено

Кольо
Кольо

Забравят, че въглищните(и други типове централи с фосилни горива) централи, с които основно се произвежда, все още, въпреки всичкият напредък на технологията, най-големият процент от електроенергията в света, имат КПД едва около 33% “ В стандартните електроцентрали, ефективността на оползотворяване на горивото в турбините обикновено е около 33%, което на практика означава, че около 2/3 от изгаряното гориво, необходимо за задвижване на турбините, се изхвърля в атмосферата като отпадна топлина.“ Има, разбира се, по-съвременни решения от типа на ТЕЦ-цове с паро-газов цикъл, които теоретично могат да достигнат КПД до 60%, поне така се хвалят тия, които продават технологията. Така че,… Виж още »

Радо
Радо

Кольо , смяташ ли също така загубите от изкарването на нефта от земята,преработката до стигането му като бензин или дизел до колонката в бензоностанцията какви са????

Кольо
Кольо

Там също има загуби. Не съществува работен процес, в който да няма загуби. Според мен обаче, са достатъчно малки загубите по добива и преработката на петрола, така че след като двата типа загуби се прибавят в съответните изчисления в статията, ще излезе, че електричките не са по-екологични от ДВГ автомобилите. В предишният ми коментар, не съм писал, за да не стане твърде дълъг, но при горенето на въглищата в ТЕЦ-овете, освен че „…което на практика означава, че около 2/3 от изгаряното гориво, необходимо за задвижване на турбините, се изхвърля в атмосферата като отпадна топлина.“, освен топлина, има и сериозно количество… Виж още »

Pro ORP
Pro ORP

В теца има сериозни пречиствателни съоръжения за емисии. В БГ половината коли са с рязани катализатори…… без повече коментар

115
115

Съвсем им обърка уравнението… А така хубаво си го бяха нагласили… 😀

TGR
TGR

Да, така е, НО
КПД-то на която и да е централа е по-голямо от това на ДВГ.
Също така можеш да ползваш енергия (електрическа) от централи с значително по-голямо КПД като атомните (а такова не можеш да си сложиш в колата) и източниците на възобновяема енергия.

Кифак
Кифак

Трябва да се има предвид, че в близко бъдеще вузстановяемите източици ще заемат все по-голям процент. И тогава няма да има въглеродни емисии и замърсяване. В следващите 10 години ВЕИ + големи батерии ще променят доста енергийния сектор.

AxOx
AxOx

ДВГ колите генерират електричество и топлина. През зимата смятам, че полезността от ДВГ е 100%, а от електричките 10% защото не само задвиждват колата, а смукат ток за перките на вентилатора и за реотаните дето топлят.

Май тия тестове са правени във Флорида (САЩ) дето нямат зима.

Чудя се как ли ще е в Канада където зимите са -40 градуса.

Радо
Радо

НЯМА нормална кола която да работи на минус 40 градуса!

AxOx
AxOx

Странно как ли съм карал в Торонто през зимата когато БЕШЕ -45

Желев
Желев

Що кара бре…не бяха ли ски…

Пенчо
Пенчо

Карал си на -45 защото си чакал половин час да ти загрее дизеляка и си се молил да сработят подгревнте свещи иначе палене иок, докато на електрическата кола се качваш и тръгваш с мръсна гас всеки път! Да не говорим че като ти е замръзнала скоростната кутия може и да не можеш да смениш предавака с друго освен с чук.

Много си проЗД, Пенчооооо! :)))
Много си проЗД, Пенчооооо! :)))

Личи си, че електрическа теслА си виждам само на снимки в нета. А от града си излизал само с влака на път за родното село на родителите си 😉 За информация – не съществува литиева батерия, която да работи при температура -20° C! За -45° – да не говорим… И това го знае всеки, който някога е катерил при зимни условия. Затова тръгнеш ли през зимата в планината – задължително носиш освен литиевите батериии за фенера си и обикновени, ако се наложи да останеш на студа цяла нощ. Що се отнася до колите с ДВГ – с очите си съм… Виж още »

Шишо
Шишо

с очите си виждал простотия която тъй те е впечатлила че чак бързаш да покажеш колко ти самия си проЗД. честито.

TGR
TGR

Това, което казваш не е така, защото от цялата отделена топлина от двигателя в купето ти за отопление влиза само минимална част. Останалото се отделя в атмосферата.
При електричеството, само необходимата енергия за топлина за купето се преобразува в такава.

Ханко Брат
Ханко Брат

Мдааа, ама ако си следил внимателно, ама много внимателно то знаеш че на електричките отоплението на колата е на.. резисторни тела. Също така в голям студ за да работят добре самите елементи в батериите трябва да се загреят. Или казано иначе при -25, голяма доза от заряда на самата батерия ще иде да се самозагрее, след което да започне да топли купе. Да, при електричката ще имаш почти „скоростно“ затопляне но въпроса е след това до къде ще я докараш като пробег след .. затоплянето.

Шишо
Шишо

какви резисторни тела бе батка? ти за компресор не си ли чувал. климатик се нарича имаш го в хола. за малкото нужно количество топлина и -40С не са проблем за да работи ефективно компресора.

TGR
TGR

Къде е онзи хейтър срещу Тесла да се изкаже „компетентно“?

жик-так
жик-так

забравяте нещо много важно… ДВГ са от сумати години и са се развили, а електричките (неговорим за жалките подобия преди години) тепърва набират скорост. Колкото повече се използват, толкова повече ще се увеличава живота на батерията, нейните компоненти (твърди ел батерии с по-малко замърсяващи ок. среда компоненти и по еко) както и все повече използване на възобновяеми източници. 😉 Те са като телефоните, посоянно се правят иновации в тази насока. Колкото повече конкуренти, толкова по-добре.

the professor
the professor

първите електрически коли са се появили преди тия с ДВГ (това че акумулаторите тогава не са били презареждаеми е отделен въпрос)… само парния двигател е преди тях…

Кольо
Кольо

Без съмнение някакви подобрения по батериите ще има, то вече от доста десетки години ни се свежда, че по въпроса се работело…Дори вече, колко пъти че забравих, ни бяха представяни прототипи на такива батерии, които така и не излязоха от лабораториите в масовото производство…Защо ли?. Едва наскоро най-после беше представена концепция(ех, дано тоя път да не си остане само концепция, че ми писнА!) достатъчно близо до краен продукт, която вероятно е достатъчно добре разработена да бъде произвеждана масово, има инфо в статия в IT новините в Калдейта от преди няколко дни, име на статията „LION Smart представи свръхплътната батерия за… Виж още »

кифак
кифак

Има на къде да се подобрят батериите.. Даже вече разработките са налични, но като цяло си прав. Има едно нещо обаче, което се нарича суперкондензатор. Сега с графена и нанотръбите там има много развитие. Там няма химическо преобразуване и зареждането става за секунди или минути.

Шишо
Шишо

За минути щот ако са секунди ще трябва извънредно голям ток.

Стефан
Стефан

Аз мисля, че забравяте основното, в нашия свят всичко е пари, нали не мислите, че докато има петрол някой ще позволи да има масово електромобили. Технологията ще се развие, но ще изчакат да свърши петрола и тогава ще стане масова. Тесла като е голяма работа защо си мисля, че има някакви проблеми и то от американо-арабски характер.

the professor
the professor

не съм съгласен с написаното за хибридите… те са най зле – ни риба, ни рак – малък преход на батерии, слаб двг и на това отгоре тежки… не знам как реши автора че най зле били двг, но явно в тестовете не са тествани дизели, които са 60% от колите в Европа. загубите във всички трансмисии са еднакви, само в автоматичните и тези с хидравлично масло са по големи… електромобилите ако са без трансмисмисия имат по малки загуби… кпд на дизела е около 40% тоест загубите са 60%, на бензиновия са около 70%. сега разбрах що такива са резултатите… Виж още »

Радо
Радо

През зимата отпадъчната топлина от ТЕЦ-овете ни топли чрез Мафията Топлофикация, която изнудва народа за това-тоест пари за отпадъчна топлина. Та загубите от производството на електроенергия са по малки, защото и лятото ползваме топла вода. Дори басейни за плуване може да се топлят. Това е много важен штрих към цялата картина.

Петко
Петко

Има и нещо друго. Електрическите двигатели могат да се задвижват и не само от батерии, но и с безжично електричество от вградени в пътната настилка устройства. За сега излиза скъпо, но технологията се развива и може да се окаже доста ефективно. Има такива разработки в Европа и Южна Корея, които се тестват в момента за електробуси, но може да бъдат полезни за всякакви други автомобили, които се движат в града. Не целия град но центъра например може да се направи така и да не разчиташ само на батериите. Някой магистрали също може да се оборудват с такива настилки. Дори самия… Виж още »

112
112

Когато електромобилите и прилежащата им инфраструктора се развият достатъчно тогава ще се замисля, иначе си карам двг-то и така…