fbpx
13.2 C
София

EFF съди АНС, Министерството на правосъдието и ФБР

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Организацията Electronic Frontier Foundation (EFF) подаде официален иск в окръжния съд на Северна Калифорния от името на редица физически лица и 19 организации, в това число религиозни, правозащитни и организацията на собствениците на оръжие. Обвиненията са в нарушаване на Първата, Четвъртата и Петата поправка на Американската Конституция, включително и закона Patriot Act (параграф 215). Допълнителни съдебни искове могат да бъдат повдигнати по време на съдебния процес.

Според юристите на EFF, предприетите действия по подслушване и проследяване от страна на държавните органи нарушават правата на гражданите за свободно събиране и изразяване на политическите възгледи, гарантирани от Първата поправка. Първата поправка на Американската Конституция забранява приемането на закони, нарушаващи свободата на словото, религията, пресата, събиранията на хора и свободата за подаване на жалби.

Юристите обясняват действията си по следния начин: анализът на метаданните от мобилните мрежи прави тривиална задачата по наблюдението на обществените организации. Агентите могат да видят, на кого звънят членовете на дадена организация и да съставят списък на всички свързани помежду си хора, нещо, което се отразява силно негативно на тази организация. По този начин, налице е явно нарушение на Първата поправка.

Юридически, законовата база по това дело е добре изучена и е базирана на прецедента от 1958 година, когато Върховният съд на САЩ отсъди, че искането за предоставяне на списък на обществена организация е нарушение на Първата поправка. Тази теза многократно е използвана при много следващи съдебни процеси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини