ET7 – електрическият автомобил на Nio, който ще се състезава с Tesla Model S

3
918

По време на четвъртия годишен „Ден на Нио“ в събота, производителят на електрически автомобили представи последния си модел – ET7 Sedan. Реално сега се проведе Nio Day 2020, който беше отложен заради пандемията.

ET7 има идеята да се конкурира с Tesla Model S, някои модели на другия китайски гигант XPeng, както и BWM 7 серия

Цената на колата ще започне от около $69 000 за модела със стандартна 70 kwH батерия. Клиентите могат да се запишат за месечен абонамент „Battery Service” с такса $150 на месец, с което цената пада до $58 375. При въпросния абонамент батерията се наема, а не е собственост на притежателя на колата.

70 kwH се равнява на пробег от 500 километра с едно зареждане. Ще има 150kwH версия, която предполагаемо ще осигурява над 1000 километра пробег. Нещо, което към момента Tesla Model S не предлага.  През първото тримесечие на 2022, когато колата ще се появи на пазара, ще са налични опции за 70 kwH и 100 kwH. По-големите батерии ще се появят към края на годината.

Другото интересно е твърдението на Nio, че ET7 развива от 0 до 100 километра за 3.9 секунди с максимална изходна мощност от 480 kW

На събитието стана ясно, че Nio ще подобри и своите зарядни станции в Китай. Вместо шофьорите да чакат зареждане на батерията си, те ще могат да я сменят с пълна такава. Във всяка станция ще има по 13 батерии, които ще да достатъчни за 312 смени дневно. Плановете са до края на 2021 година да има 500 такива станции.

Беше представен и напредъкът в ADAS технологията

Видяхме новата версия на Navigate on Pilot (NOP) функцията през септември на Beijing International Automotive Exhibition 2020. Разчита се на 23 сензора и камери, които картографират средата около превозното средство – с до 20 сантиметра точност на местоположението. Колата знае кога е безопасно да се сменят ленти и може да го прави автоматично за шофьора.

В ET7, ADAS ще използва използва още 1550nm LiDAR сензор с 500 метра обхват, 5 mm mmWave радарен масив, 12 ултразвукови сензора и двойка високо прецизни позициониращи устройства, за да разбере какво точно има около колата. Цялата тази информация се подава към бордовия процесор, наречен ADAM, който според Nio е със седем пъти по-голяма изчислителна мощност, отколкото FSD на Tesla. Функциите за автономно шофиране на ET7 биха могли да стигнат ниво 4 до 2022 г., ако плановете на производителя се осъществят

Сега беше представена и функцията Aquila Sensing. Тя се възползва от поредица 11.8-мегапикселови камери с висока резолюция (Tesla използва сензори с 1.2MP). Може да забелязва автомобили на разстояние 680 метра и пешеходци от разстояние над 220 метра.

3.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари