Facebook вгражда скрит код в снимките, за да следи кой ги вижда и споделя

7
1237

Facebook се превърна в синоним на нарушаване на неприкосновеността на личния живот, особено след скандала с Cambridge Analytica. А сега, в седмицата, в която се появи информация, че социалната мрежа ще бъда глобена с рекордна сума от $5 милиарда, австралийски експерт отново повдигна въпроса за това, че Facebook вгражда скрити кодове в снимките, качени от потребителите в социалната мрежа.

Според Един Юсупович (Edin Jusupovic), Facebook вгражда специални кодове в качените в неговите сървъри снимки. След това става възможно съвсем лесното следене действията на потребителите, изтеглили тези изображения с вградени кодове. Специалистът съобщи в своя Twitter акаунт, че е забелязал структурна аномалия в шестнадесетичния дъмп на файлове с изображения от Facebook. Поред него, това е специалната инструкция IPTC, за която експертът в прав текст казва, че това е шокиращо ниво на следене на потребителите.

Според изследователя, по този начин Facebook може да проследява белязаните чрез съвременна стеганография снимки далеч извън пределите на своята мрежа и съвсем точно да определя, точно кой първи е качил тази снимка, както и още много друга най-разнообразна информация от подобен тип.

Специалните IPTC инструкции на практика са нещо като водни значи, добавяни от Facebook, за да бележи изображенията. Те могат да се използват за проследяване правата на собственост на изображенията, за по-точно таргетиране на рекламите и за проследяване връзките между различните потребители.

Forbes посочва интересни примери за използването на тези кодове. Ако например, потребител 2 е изтеглил същия комплект снимки, като потребител 1, нека да им покажем еднакви реклами. Друг пример се отнася до фалшивите новини. Изтегляш мем от някакъв акаунт, за който е известно, че разпространява пропаганда или омраза и Facebook те отбелязва като човек, който вярва в тази пропаганда и може да продаде тези данни на политическите партии.

Аналитиците отбелязваха, че Facebook използва тези трасиращи кодове от 2016 година.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
aaa
aaa

Т.е. евроатлантическите ценности ни следят…

Лазар
Лазар

Значи, не може да ги задължават да цензурират фалшивите новини, и после да не им се позволява да проследят кой идиот откъде какво споделя. 😉
Съвсем нормално, според мен…

пипи
пипи

Докато има овце, ще има кой да ги стриже!

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Да ама това което е показал е от блока който фотошоп оставя в файловете след при запис и няма нищо общо с фейса. А след това се вижда ICC профайла, също оставен от фотошопа. По-интересно е как тази информация е стигнала до “експерта” щото фейса стрипва всичките метаданни от картинките преди да ги покаже. Разбира се оригиналите заедно с информация за сериен номер на камерата и на фотошопа, дата, ГПС координати и т.н. се пази и дава/продава за анализ и злоупотреба. За това преди да се качват снимки във фейса (ако изобщо ще се качват) трябва да се изтриват до… Виж още »

aaa
aaa

Липсват ми скандалните „разчаствания“ на Десподов. : {

Oceanic815
Oceanic815

Не виждам никаква изненада в така озаглавената статия, най-малко поради две причини:

– публикувайки снимките си във ФБ вие се съгласявате с общите условия, едни от които са, че вече ФБ е собственик на тези снимки

– много вече е говорено и тук в КалДата-та, ето пример за една интересна статия пупликувана в същия сайт – https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-facebook-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%81-7-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-289075.html

Георги Герасимов
Георги Герасимов

Това не се прави само и единствено от Facebook. Компютърната стеганография не е нещо ново. Подобни „инструменти“ се използват във всяко мобилно устройство и цифрова камера. Още по-зле са нещата при т.н. „отворен код“. Там се ползва „текстова стеганография“, а като цяло в internet се ползва „пакетна стеганография“. И ако някой ви каже че SSL, TLS и VPN каналите са някаква защита не им вярвайте. На практика не познавам публичен ресурс, който да ползва SASL механизми, да не говорим за strong encryption системи. Това е и една от причините да изискваме от фирмите, които ни продават оборудване CC-сертификат. Добре е… Виж още »