fbpx
10.2 C
София

Facebook внедри нова система за разпознаване на лица

Най-четени

Facebook (вече Meta) е една от компаниите, която е завладяна от скандали през доста от времето. Много от тях са свързани с неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните.

Сега компанията въвежда нов протокол за разпознаване на лица.

То ще е познато на доста хора, които са се регистрирали за банкови услуги онлайн или са ползвали друга услуга, изискваща пълна идентификация. Това, което може да ви изненада обаче, е защо Facebook иска от вас да сканирате лицето си и да изпратите снимки на личната си карта.

Става въпрос за Facebook Dating.

За да се присъединят към Facebook Dating, потребителите вече трябва да преминат през процедури за проверка на възрастта. Те включват изпращане на Facebook на селфи снимка или видеоклип, както и на снимка на личната карта. 

Meta тества подобни системи в Instagram, в опит да гарантира, че потребителите имат достъп само до „подходящи за възрастта“ преживявания. Освен това твърдение обаче няма достатъчно обяснения защо компанията прокарва такива процедури, предвид характера на услугите си. 

В неотдавнашната публикация в блога на Meta, в която се обявява новият протокол за разпознаване на лица във Facebook Dating, дори изобщо не се говори за обработката на личните данни. 

Трябва да се обърнем към публикацията в блога, в която се обявяват тестовете за разпознаване на лица в Instagram, където се казва:

Информацията, предоставена във всяка опция за проверка на възрастта, се използва за потвърждаване на възрастта ви и няма да бъде видима в профила ви, за приятели или други хора в Instagram. Ако изберете да качите видео селфи, за да потвърдите възрастта си, Мета и Йоти го изтриват, след като възрастта ви бъде потвърдена. Видеоклипът ви не се използва за нищо друго, освен за потвърждаване на възрастта ви. Ако изберете да качите лична карта, след като ни изпратите копие на личната си карта, тя ще бъде криптирана и съхранена по сигурен начин.“

Дали ще видим поредния скандал? 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини