„Тоя оправи вирусите в Windows, тръгнал да бори човешките“, гласи един популярен мем в Интернет по отношение на без съмнение алтруистичните усилия на основателя на Microsoft Бил Гейтс в борбата му с вирусните епидемии. Google пък нееднократно декларират как се грижат постоянно за поверителността на своите потребители. Учудващо е понякога безсрамното лицемерие на големите технологични гиганти, сравнимо единствено с това на български политик. А сега, Facebook заяви своята преданост да защитава човешките права.

През 2016 година, военните в Мианмар организират широкомащабна кампания с фалшиви новини, разпространяваща се във Facebook, която насажда омраза и нетърпимост към една конкретна етническа група в азиатската страна. Кампанията тече в продължение на месеци, а резултатът от нея се изразява в геноцид над рохинга и в това, което ООН по-късно нарича „учебникарски пример за етническо прочистване“.

„Докладите сочат, че Facebook се явява „липсващият домакин“ в Мианмар. Социалната мрежа пренебрегва предупрежденията за неправомерно използване на платформата в страната от години, ангажира се слабо с правозащитните организации и като цяло – както компанията сама признава – действа твърде бавно в контекста на ужасяващите престъпления“, пише Евлин Дуек в репортаж по повод на случилото се преди три години. И нещо повече, главният разследващ към ООН на ситуацията в азиатската страна, открито заявява през миналата година, че социалната мрежа е отказала да предостави доказателство за извършването на военни престъпления. Facebook се обръща към американски съд, който да отхвърли молбата за съдействие, поради това, че удовлетворяването ѝ ще наруши американския закон, който забранява разкриването на комуникациите на потребителите, предава Reuters. Но случаите, в които Facebook участва, макар и непряко, в нарушаване на човешките права, не се ограничават до геноцида в Мианмар. Правозащитни организации нееднократно алармират, че социалната мрежа отказва да предостави или премахва доказателства за извършени военни престъпления и такива, нарушаващи човешките права. Да обобщим: социалната мрежа дава платформа и глас на престъпници в случая и в същото време отказва помощ тези лица да бъдат преследвани и наказани. Някои биха определили това, като съучастие, нали? Според публикация на Forbes, нещата тук ще се променят в положителна посока. Компанията е издала наскоро специална корпоративна политика за спазването на човешките права.

„Тази нова политика поставя стандартите при опазването на човешките права, които ние ще се борим да отстояваме, както са определени те от международните закони, в това число декларацията на ООН по отношение на бизнеса и човешките права“, пише в блог публикация Миранда Сисонс, директор по човешките права към Facebook. „Това ще определи начините, по които ние прилагаме тези стандарти в нашите приложения и продукти, политики, програмен дизайн и в цялостния ни подход към бизнеса ни“.

Сред новите мерки, които предприема комапнията се явява задължението въпросите за свободата на изразяването и най-важните проблеми с опазването на човешките права да се докладват директно на борда на директорите на компанията. Освен това, Facebook ще издава всяка година доклад, отразяващ политиките на компаниите в това отношение. Специален фонд ще се грижи също така за обезпечаване на нуждите на защитниците на правозащитни лидери, особено в Азия.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари