fbpx
0 C
София

Facebook започна да криптира линковете, за да заобиколи защитите за следене на потребителите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Facebook започна да криптира URL адресите на различните сайтове. Според популярния уеб портал Ghacks по този начин социалната мрежа успешно е решила проблема със наскоро реализираната защита срещу следене на потребителите.

Някои от най-големите сайтове, включително Facebook, Hubspot, Olytics и още много други отдавна добавят към линковете най-различни идентификатори, които се използват за следене на потребителите. Така например вместо обикновения линк:

https://www.site.com/example.html

там се поставя нещо от рода на:

https://www.site.com/example.html?fbclid=aa7-V4yb6Yfit_9_Pd

Символите след въпросителния знак са параметрите на запитването, които съобщават на компанията, че потребителят е кликнал именно върху съответния линк. По този начин силно се улеснява неговото следене и съответно, неговото профилиране, с цел да му се подава таргетирана реклама.

Да напомним, че през месец юни Mozilla добави в своя браузър Firefox опцията Query Parameter Striping, която автоматично премахва символите за следене. А и по принцип те могат да бъдат премахнати ръчно.

Малко след това Facebook се справи с тази защита като започна да криптира линовете и сега те изглеждат примерно по следния начин:

www.facebook.com/ghacksnet/posts/pfbid0RjTS7KpBAGt9FHp5vCNmRJsnmBudyqRsPC7ovp8sh2EWFxve1Mk2HaGTKoRSuVKpl?__cft__[0]=AZXT7WeYMEs7icO80N5ynjE2WpFuQK61pIv4kMN-dnAz27-UrYqrkv52_hQlS_TuPd8dGUNLawATILFs55sMUJvH7SFRqb_WcD6CCOX_zYdsebOW0TWyJ9gT2vxBJPZiAaEaac_zQBShE-UEJfatT-JMQT5-bvmrLz7NlgwSeL6fGKH9oY9uepTio0BHyCmoY1A&__tn__=%2CO%2CP-R

В подобен линк вече е невъзможно да се премахне проследяващата част на URL адреса – Facebook я е обединил с крайните десни символи на линка. Ако се премахнат символите след последния слаш, то препратката ще заведе потребителя в началната страница на социалната мрежа.

Facebook заяви, че тази промяна е направена с цел повишаване на конфиденциалността, а не за следене на потребителите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини