fbpx
2.8 C
София

Facebook и Twitter са премахнали десетки акаунти за проамериканска пропаганда

Най-четени

Свикнали сме да чуваме, че социалните мрежи се борят активно срещу проруската пропаганда и дезинформацията, която прокламира чрез манипулации и заблуди каузи и кампании на държавите сателити на руската дезинформация. Но сега, двете най-големи социални мрежи в света, Twitter и Facebook, обявяват война и на проамериканската пропаганда.

От Twitter и Meta, компанията, която стои зад Facebook, заявиха, че са премахнали от своите платформи няколко пропагандни кампании, които са били насочени за прокламиране на интересите на САЩ в различни държави, става ясно от изследователи.

Това е първата голяма операция на технологичните компании срещу проамериканската пропаганда, както става ясно от доклад на компанията за анализи на социалните мрежи Graphika и на изследователи от Станфордската интернет обсерватория.

Двете социални мрежи са премахнали десетки акаунти, които са били част от координирани мащабни кампании, които за изкривявали информационния поток в дигиталното пространство на определени държави в посока на защита на американските интереси. Не е ясно кои са поръчителите на тези кампании.

„Нямаме необходимата информация, за да кажем, от къде тръгва началото на тези дезинформационни кампании. Това, което е ясно, е, че те са били насочени към защита на западните интереси, в това число интересите на САЩ и на техните съюзници.“, твърдят изследователите.

Към кои страни са били насочени кампаниите?

Голяма част от профилите, които са премахнати от Facebook и Twitter, са съществували повече от пет години, като дейността им е била главно насочена към аудитории от Близкия изток и Централна Азия, а съдържанието, което са създавали, е обхващало множество езици.

Основните наративи и сюжетни линии на публикациите на премахнатите акаунти са били в подкрепа на САЩ и нейните съюзници, които са сочени като символ на прогресивното, конструктивното и бъдещето, за сметка на страни като Русия, Китай и Иран, които са били от другата страна на тази дихотомия и са сочени като държави на упадъка, моралната и културната деградация, липсата на просперитет и еволюция в икономиката, технологиите и прочее.

Изследователите казват, че част от практиките, които са използвани в тези кампании, са същите като тези, които сме свикнали да виждаме в пропагандните кампании срещу Запада. Те включват създаване на фалшиви профили с профилни снимки с изкуствено генериране изображения, провеждане на 360-градусови кампании в множество платформи, използване на знакови събития, дати на от годината и световни новини за систематично прокарване на определени послания и наративи и прочее. Досущ като при познатите ни дезинформационни кампании срещу Запада, голяма част от акаунтите, които са участвали в обслужването на тези кампании, са били обявявани за принадлежащи на „независими медии“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини