fbpx
8.8 C
София

Facebook не е достатъчно прозрачна в преценките си, според Надзорния съвет

Най-четени

Надзорният съвет на Facebook заяви в четвъртък, че гигантът в социалните мрежи трябва да бъде по-прозрачен за това как третира съдържанието на високопоставените потребители и как тези потребители се ползват от различни изключения от правилата и стандартите на общността в рамките на т.нар. програма за X-Check.

Програмата, известна още като „програма за кръстосана проверка“, освобождава високопоставени потребители като знаменитости и политически лидери от спазването на стандартите на общността на платформата. Програмата влезе в светлината на прожекторите след поредица от статии на Wall Street Journal, които възмутиха мнозина, след като в тях се разкриха някои неудобни факти за Facebook, като това, че социалната мрежа познава добре силно негативния ефект на платформите си върху младите потребители, както и че прилага различни стандарти за съдържанието за различни хора.

По-рано този месец Надзорният съвет на Facebook заяви, че ще проведе дискусии с Франсис Хауген, бивша служителка на компанията, която всъщност e източникът вътрешните сведения и документи на WSJ, на които се базират статиите и разкритията им. Не е ясно дали вече е имало среща с нея и Надзорния съвет. В четвъртък обаче той заяви, че Facebook многократно не е успяла да предостави искания за решения за модериране на профилите на високопоставени потребители – като блокирането на акаунта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, нито някакви данни за програмата за кръстосана проверка като цяло – или в някои случаи е предоставила непълна информация.

„Отговорът на Facebook на нашата препоръка и искане за „ясно обоснование на прилагането на стандартите и процесите в програмата за кръстосана проверка не беше удовлетворителен и не предостави съществена прозрачност по отношение на критериите за акаунти или страници, които са избрани за включване в програмата“, гласи изявлението на Надзорният съвет.

В отговор на тази критика социалната мрежа поиска от Надзорния съвет да прегледа системата за кръстосана проверка на компанията и да направи препоръки как тя може да бъде променена – искане, което Надзорният съвет прие.

„Благодарим на борда на Надзорния съвет за текущата им работа и за издаването на техния доклад за прозрачност. Вярваме, че работата на борда е смислена, поради което го помолихме за принос в структурата на нашата система за кръстосана проверка и ще се стремим да бъде по-ясни в нашите обяснения пред него занапред.“

Надзорният съвет също така публикува доклади за прозрачност, които включват последното тримесечие на 2020 г. и първите две тримесечия на 2021 г. Докладите включват разширени подробности за случаите, получени от потребителите, взетите досега решения и препоръки към Facebook. Бордът заяви, че ще продължи да публикува тези доклади и занапред.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини