От социалната мрежа публикуваха кода на разработен от самата компания инструмент за управление и баланс на големи трафични натоварвания.

Фактът, че Facebook има десетки милиони потребители, чиято информация трябва да управлява гъвкаво и над милиард от тях се включват в сайта ежедневно,  не позволява на Facebook да използва готова система за управление на натоварванията и им се налага да създават свои инфраструктурни технологии, които да пригаждат лесно и бързо за собствените си специфични нужди. Една от тези технологии носи името Katran и служи за баланс на мрежовите натоварвания в инфраструктурата на компанията. Той служи за по-доброто разпределение на апликационния трафик между множество сървъри, с което се увеличава капацитета и надеждността на свързаността. За разлика от преди използваната хардуерно базирана система за управление на трафика, Katran е софтуерно базиран инструмент. Той вече е качен и в GitHub

Katran се възползва умело от две наскоро навлезли технологии от инженерните проучвания, насочени към разширяване на възможностите на компютърните ядра – eXpress Data Path и виртуалните машини eBPF. С негова помощ, Facebook успява да направи бекенд сървърите си по-гъвкави за управление, а мрежата – по-ефективно балансирана.

Заедно с Katran, от социалната мрежа публикуват подробности и за инструмента им Zero Touch Provisioning – подпомагащ мрежата инструмент, с който инженерите на компанията успяват да автоматизират нефизичческата работа, изискваща се при създаването на основополагащи (backbone) мрежи. Той идва в отговор на честата невъзможност и ограничено време на специалистите от компанията да извършват на място проверки и тестове на мрежовата инфраструктура. Zero Touch автоматизира много от дейностите тук, позволявайки на инженерите да прекарват повече време над задачи, които не биха могли да бъдат автоматизирани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари