В предишните части разгледахме неудачните за Apple 90-те години. Без Стив Джобс компанията започва да се разсипва. Разработват се твърде много проекти едновременно и това не води до никъде.

А самият Джобс, веднага след напускането на Apple, през 1985 година основава компанията NeXT Computer и се чувства чудесно. Неговото нова компания процъфтява. И още как – за разлика от стартирането на Apple, където започва от нулата и в абсолютно безпаричие, към датата на основаването на NeXT, Стив Джобс има $7 милиона. Още $100 милиона добавят Canon и някои други компании и хора. Така че първият компютър на новата компания може да се счита за идеален, а операционната система „излизана“ отвсякъде.

Разбира се Apple много добре осъзнава, че е по-добре да работи съвместно с NeXT. Но както обикновено се случва, гордостта взима връх. Този период е известен с редицата съдебни дела, но всичко приключва сравнително мирно. Сега всички знаем, че Apple все пак купува NeXT и след известно време Джобс става ръководител на компанията и я извежда от кризата. Само че пазарът на десктоп операционните системи вече е изцяло зает от Windows. Сега мнозина се замислят, ако Apple бе закупила NeXT по-рано, дали най-масовата операционна система за персонални компютри нямаше да бъде Mac OS?

Mac OS 8: новото начало

Към датата на закупуването на NeXT, използваната от Apple версия на операционната система е System 7.6. Да се спрем за малко. По това време, тази ОС е на 6 години. Дори и днес това е твърде много време за една операционна система. А във времената на най-бурното развитие на персоналните компютри, тази ОС е наистина много стара. Не е за учудване, че донякъде с помощта на Джобс, разработването на System 7.7 е прекратено и всички сили се хвърлят за създаването на една съвършено нова операционна система, която получава името Mac OS 8.

Тази операционна система се оказва изключително удачна. Първо, в нея са включени най-добрите разработки на Apple от 1988 до 1996 година – проектите Pink и Copland, на които се спряхме в предишната част. Второ, Apple мъдро решава в началото да не се отказва от поддръжката на Mac компютрите с процесори Motorola 68k – те са много по-евтини от решенията с Power и тяхната производителност е съвсем достатъчна за обикновените потребители. Успехът е тотален и пълен: въпреки цената от $100, през първите две седмици са продадени над 1,2 милиона копия на Mac OS 8 в целия свят.

Промените са наистина много. Първо, Apple сериозно се замисля не само за външния вид на компютъра, но и за дизайна на операционната система. Новият графичен интерфейс получава името Platinum. Набляга се върху отенъците на сивия цвят, а старият шрифт Chicago, който не се чете добре, е заменен с много по-приятния за очите Charcoal.

В крайна сметка външният вид на операционната система започва да прилича на сивия интерфейс на Windows 9x. Но след System 7 това е глътка свеж въздух.

Вторият важен момент е използването на файловата система HFS Plus (от версия 8.1 и нагоре). Тя се оказва толкова удачна, че едва тази година започна нейната смяна с по-новата APFS. При създаването на съвсем новата за времето си HFS Plus е мислено за бъдещето: максимален размер на файла 8 ексабайта (1 милион терабайта), максималния брой файлове е 4,3 милиарда (232 – 1), максималната дължина на името на файла – 255 символа, диапазона на дати – до 6 февруари 2040 година, множество атрибути на файловете. По своите възможности HFS Plus е съпоставима с NTFS, която тогава, а и сега се ползва в ОС Windows.

Има редица по-малки, но важни промени:

 • Finder е многопоточен: най-после става възможно едновременно да се изпълняват няколко операции с файловете
 • Подобрени са алгоритмите с цел по-малка консумация на енергия. Лаптопите вече стават популярни
 • Въведена е поддръжката на интерфейсите USB и FireWare
 • Цели два браузъра в дистрибуцията. Това е единственият подобен случай в историята. IE и Netscape, при това с поддръжката на Java
 • При натискане на Ctrl се появява контекстно меню
 • Значително подобрена помощ
 • Новата настройка Desktop Pictures, даваща възможност за тапет на десктопа да се използва пълноценно изображение


След една година излиза Mac OS 8.5, която работи само на PowerPC. Това е неизбежно, понеже решенията на Motorola не се развиват вече шеста година. PowerPC системите са по-бързи, понеже за емулацията на 68k се използват по-малко ресурси. Кодът, написан за старите процесори отлично работи на новите. Особеното тук е, че докато обновяването от 8.0 до 8.1 е безплатно, за обновяването до 8.5 Apple отново иска $100.

Едно от основните нововъведения е търсачката Sherlock, която по възможностите си силно напомня на Spotlight – може да се търси както в дисковете, така и в интернет.

Apple продължава да развива собствения си потребителски интерфейс. Появява се изглаждане на шрифтовете, което ги прави много добре четими. Второ, за първи път в Mac OS се появява поддръжката на теми. Вградени са две – Gizmo („детски“ цветен интерфейс) и Hi-Tech (тъмна тема). И още, 8.5 е първата ОС на Apple, поддържаща 32-битов цвят: 24 бита за RGB и 8 бита за прозрачност.

Инсталаторът на операционната система е подобрен. Докато останалият от Linux инсталатор изисква някакви действия от потребителя, то сега, след въвеждането на началните параметри, операционната система се инсталира изцяло самостоятелно.

Следващият голям ъпдейт е Mac OS 8.6, излязла през месец май 1999 година. Основната промяна е пренаписаното ядро. Сериозно е подобрена мултизадачната работа, както и работата с многопроцесорни системи. Решени са конфликтите на API мултипроцесорните библиотеки с виртуалната памет. Но системата все още използва съвместна многозадачност – това е необходимо за да има съвместимост с кода за процесора Motorola 68k, който по това време все още е много.

Mac OS 9: утвърждаването на успеха

Половин година след излизането на Mac OS 8.6, през месец октомври 1999 година Apple представя новата операционна система с очевидното име Mac OS 9. Мотото на тази ОС е: „Най-добрата операционна система за интернет“. Това е донякъде забавно, понеже вграденият браузър е Internet Explorer, който тогава, естествено се използва и в ОС Windows. А и възможността за обновяването чрез Глобалната мрежа вече не е нещо ново.

Новата ОС струва точно $100. А това започва да предизвиква недоволство сред потребителите. И с право: Microsoft иска за Windows същите $100 веднъж на три години (95 и 98). А Apple иска същите $100 всяка година: излизането на 8.0 през 1997, обновяването до 8.5 през 1998 и версията 9.0 през 1999 години. Тогава Apple се вслушва в потребителите и абсолютно всички излезли ъпдейти за OS 9 са безплатни. С излизането на Mac OS X всичко се върна на изходна позиция, но това е една друга история.

Всъщност промените тук не са чак толкова много и това не прилича на пълноценна нова версия. Sherlock е с нова версия и вече не само търси, но и може да показва повече информация. Ако например търсите думата „София“, той ще покаже и кратка информация за града.

В тези дни Apple започва да експериментира с „металния“ външен вид, който в Mac OS X цялостно се използва. В Mac OS 9, с такъв дизайн е вграденият плеър QucikTime.

Други промени:

 • Поддържат се няколко потребителски акаунта
 • Отключване на системата чрез гласова команда чрез VoicePrint
 • Keychain за безопасно записване и съхраняване на паролите и текстовите данни
 • Software Update – обновяване директно от операционната система, без да се посещава сайта на Apple
 • Към USB портовете вече могат да се включват аудио устройства
 • Подобрени са файловата система и Finder – поддържа се 128-битово криптиране, файлове над 2 GB и UNIX разделите. А с излизането на версия 9.1 – запис на компактдискове директно от Finder
 • Редица подобрения в TCP/IP – отдалечен достъп, обмен на файлове, съвместен достъп до принтерите
 • Появява се iTools – прародителят на iCloud

Официалната поддръжка на тази ОС приключва през 2002 година. Но тя е толкова добре направена, че лети и на най-слабите Mac компютри. Което не може да се каже за първите версии на OS X, които са тежки и доста нестабилни. Това е и причината много професионалисти да продължат да използват Mac OS 9.

Тази операционна система има верни фенове и до днес. Тя много често се използва за пускането на ретро игри. Наистина, класиките като Bugdom, Nanosaur и Civilization II не се поддържат и не вървят на Mac OS X. А и има немалко хора, които искат да видят и усетят как точно работи последната класическа версия на Mac OS.

 


В следващата част все още няма да стигнем до OS X. Ще се спрем на редицата интересни проекти на границата на хилядолетието довели до появата на OS X, която редовно се обновява вече цели 15 години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари