Социалната мрежа Facebook проведе малка чистка като изтри множество страници и акаунти, свързани с руската компания „Агенция за интернет изследвания“, известна и като „руската фабрика за тролове“.

Премахнати са 70 Facebook акаунта, 138 страници и 65 Instagram акаунта. Общият брой е 273 страници и акаунти.

САЩ обвинява „Агенцията за интернет изследвания“ за оказване на влияние върху общественото мнение на американците по време на президентската компания през 2016 година. Влиянието е оказано с помощта на политическа реклама в социалната мрежа.

Марк Зукърбърг отбеляза, че някои от тези страници принадлежат на новинарски издания, но също се управляват от „руската фабрика за тролове“. Подчертава се, че един от блокираните акаунти има около 1 милион последователи във Facebook и около 500 хиляди абонати в Instagram.

Едновременно с това Facebook обяви, че съвсем скоро ще представи специално приложение, даващо възможност на потребителя да провери, дали не е абонат на акаунт, свързан с фабриката за тролове.

На 3 април ръководителят на „Федералната новинарска агенция“, за която Facebook каза, че е директно свързана с „Агенцията за интернет изследвания“, заяви, че това е акт на политическа цензура и че те не са публикували нито един забранен от законите материал.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари