fbpx
6.4 C
София

Facebook продължава с проектите си за свързване на отдалечените райони с интернет

Най-четени

Ден, след като Facebook претърпя едно от най-големите прекъсвания на работата на системите и услугите си в цялата своя история, ръководителите и инженерите на социалната мрежа проведоха вътрешна видео конференция, за да разговарят за усилията на социалната мрежа да привлече повече хора онлайн.

„Това е добро напомняне за важността на работата, която вършим днес, как това, което всички приемаме за даденост – високоскоростния надежден достъп до интернет, който ни свързва по целия свят – е нещо, което липсва на милиарди хора по света“, коментира Шрьопфер.

В четвъртък от Facebook обяви, че от 2013 г. усилията на компанията за свързване на хората и бизнеса, както и за присъединяване на още потребители към глобалната мрежа, които към момента по едни или други причини нямат надежден или никакъв интернет достъп, са се увеличили, като са обхванали повече от 300 милиона души. Компанията работи по различни начини за разширяване на достъпа до интернет за огромна част от населението на Земята, която все още е предимно офлайн, като финансира редица проекти по инсталиране на оптични подводни кабели, които да свързват цели континенти с вече изградената инфраструктура на Европа и САЩ. Социалната мрежа инвестира и във внедряване на безжична технология за широколентов достъп в отдалечени райони, наречена Terragraph.

Всички тези проекти подчертават как Facebook планира да играе още по-голяма роля в света, въпреки че е изправена пред все по-голям контрол от страна на правителствата на различните държави, особено силно в САЩ. Тези седмица бившият продуктов мениджър на компанията Франсис Хауген, за която стана ясно, че всъщност е и вътрешния източник, който е предоставил голяма част от изтеклите документи и информацията от статиите на Wall Sreet Journal за социалната мрежа, обвини бившия си работодател, че поставя печалбите пред безопасността на своите потребители в показанията си пред Конгреса на САЩ.

Усилията, които Facebook полага в процеса по свързване на повече хора с интернет също отново могат да са с цел генериране на косвени печалби за самата социална мрежа. Ако компанията може да привлече повече хора онлайн, тя може да увеличи и броя на потребителите си от развиващите се страни и отдалечените райони. Нарастването на потребителите във Facebook обаче довежда до повече предизвикателства за модерирането на съдържанието. От Wall Street Journal съобщават, че служителите на компанията вече са изразили своите притеснения относно това как платформата се използва в развиващите се страни от наркокартели и трафиканти на хора. От WSJ оценяват отговора на този социален прецедент през годините като „неадекватен“.

Шрьопфер казва, че все още е безапелационен в мнението си относно въвеждането на достъпа до интернет като основно човешко право в света, а проблемите с модерирането на съдържанието попадат в напълно отделен набор от теми за обсъждане. Според него Facebook не само инвестира активно в модерирането на съдържание, но и в технически системи, които да бъдат адаптирани към локализирането на работата на платформите на различни езици и в различни региони.

Усилията на Facebook за разширяване на достъпа на различни потребители до интернет също не остават единодушно приети през годините. Миналата година например жителите на Орегон изразиха своя гняв, след като Facebook изостави счупено старо оборудване и хиляди литри сондажна течност под морското дъно като част от проект за изграждане на друг подобен подводен кабел. През 2018 г. компанията тихомълком се отказа от своите планове за изграждане на безпилотни летателни апарати със слънчева енергия, които да предават интернет до отдалечените райони.

През 2016 г. Индия забрани използването и разпространението на приложението Free Basics на Facebook поради опасения, че дава приоритет на някои услуги, в това число и тези на самата социална мрежа, като за сметка на това ограничава достъпа и капацитета до други. След това Facebook отвори Free Basics и за външни разработчици, за да могат да бъдат добавени и други платформи с надеждна поддръжка към системата.

Дан Рабиновиц, вицепрезидент на Facebook по въпросите за глобалната свързаност, заяви , че компанията е извървяла много път и е научила много от опита си от първите си дни като социална мрежа, като целта ѝ не е да предлага на потребителите курирана платформа или контролирана версия на интернет.

„Резултатът на тази работа ще бъде, знаете, благоприятен за самата компания Facebook, но това далеч не означава, че не носи и други ползи на обществото, в крайна сметка проектите на социалната мрежа ще подобрят качеството на живот, осигурявайки онлайн присъствие и дигитална собственост на хора, които досега нямаха тази възможност“, казва Рабиновиц.

На този етап, по-голямата част от проектите на Facebook са планирани да осигуряват интернет достъп срещу ниско заплащане от местните, поне през първите години, като известна част от тях се разработват в партньорства с местните правителствени организации, за да може да се осигури надеждността, че крайните клиенти от отдалечените райони действително ще имат достъп до новите широколентови услуги.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
who
who
1 месец

Чудя се Зуки дали планира да си иде на оня свят с милиардите. То бива лакомия, ама чак толкова.. Ясно ми е, че и инвеститорите го натискат, но защо винаги трябва да са на ръба на законното?

Нови ревюта

Подобни новини