fbpx
10 C
София

Facebook спира работата си по версия на Instagram за деца

Най-четени

Facebook официално обяви, че временно отменя работата си по версията на приложението на Instagram за деца в понеделник след седмици на нарастващ натиск от страна на законодателни органи и застъпнически групи да се премахне приложението. Но много законодатели не са доволни от паузата, призовавайки Facebook да спре напълно работата по приложението.

В изявление, публикувано в понеделник, демократите Камарата на представителите и Сената нарекоха решението на Facebook да спре работата си по Instagram версия, насочена към деца и юноши под 13 години, като „недостатъчно“. Четирима законодатели на САЩ са се подписали под изявлението, включително сенатор Ед Марки и представител Лори Трахан.

„Facebook изглежда напълно се е отказала да даде публичност и гласност на доклада, който констатира негативните ефекти на нейните платформи върху психичното здраве на младежите и тийнейджърите. Ние смятаме, че компанията трябва напълно да се откаже от проекта си за адаптирана специално към уязвимата група на тийнейджърте и децата версия на Instagram”, се казва в изявлението.

Решението за временно прекъсване на работата към дългосрочно разработваната версия на Instagram за деца идва след новия доклад на The Wall Street Journal, в който се твърди, че компанията е извършила няколко проучвания, които идентифицират вредата, която приложенията като Instagram причиняват, когато се използват от млади хора, особено от тийнейджърки. В светилната на този доклад, сенаторите от Конгреса на САЩ Ричард Блументал и Маршра Блекбърн свикаха изслушване за тази седмица в комисията по търговията на Сената, за да изслушат ръководителите на Facebook и Instagram относно констатациите от тези изследвания.

„Решението на Facebook да постави на пауза разработките на Instagram Kids е стъпка в правилната посока за осигуряване на безопасна среда, но все пак има много работа за вършене“, се казва в изявлението на Блекбър. „Моделът на големите технологични компании винаги поставя финансовите печалби пред благосъстоянието на потребителите и ние сме изключително загрижени да потърсим отговорност от тях за това“.

Ангажиментът на Facebook по въпросите за благополучието на юношите онлайн

Глобалният ръководител по безопасността на Facebook Антигона Дейвис ще даде показания на изслушването, озаглавено „Защитата на децата онлайн: Facebook, Instagram и вредите върху психичното здраве“ в четвъртък.

Засега шефът на Instagram Адам Мосери заявява, че компанията ще продължи да говори с родители и групи за безопасност, преди да продължи напред с разработки на версията на Instagram за деца. Но не е ясно колко дълго ще продължи обявената пауза в разработките, нито дали Facebook има намерение напълно да се откаже от този свой проект, или възнамерява да го поднови някой ден.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини