fbpx
5 C
София

Facebook: Instagram помага, а не вреди на младите хора

Най-четени

Facebook защити въздействието на своите продукти върху обществеността, като заяви, че Instagram е помогнала положително младите хора. Нейният глобален ръководител по безопасността Антигона Дейвис свидетелства пред Сената САЩ относно ефекта на социалната мрежа върху децата и младежите.

Това се случва, след като наскоро изтекъл вътрешен доклад на социалната мрежа разкри как собствено проучване на социалната мрежа е установило, че Instagram може да навреди на психичното здраве на децата и юношите в интернет.

Преди това да се случи, в отговор на въпрос за влиянието на Instagram върху подрастващите, шефът на социалната мрежа Адам Мосери каза, че ефектите на приложението върху психичното здраве на тийнейджърите са „доста малки“.

В изтеклия доклад на компанията за влиянието на Instagram върху младежите се казва, че тийнейджърите, участвали в проведеното проучване, заявяват, че „Instagram е виновна за увеличаването на процента на тревожност и депресия сред тях“.

Но г-жа Дейвис каза пред комитета: „Ние провеждаме това проучване, за да подобрим нашата платформа, да сведем до минимум лошото и да максимизираме доброто и да идентифицираме проактивно къде какво можем да подобрим.“

„Искаме нашите платформи да бъдат място за смислени взаимодействия с приятели и семейство и не можем да постигнем тази цел, ако хората не се чувстват в безопасност.“

Но Ричард Блументал, който представлява подкомисията по търговия, наука и транспорт в Сената по защита на потребителите, безопасността на продуктите и сигурността на данните, подчерта как през август Facebook е отрекла да е запозната с каквито и да било изследвания, които да констатират негативно влияние върху благополучието и здравето на юношите.

„Знаем, че Facebook избира растежа на своите продукти и печалбите си пред благосъстоянието на нашите деца“, каза той.

„И сега знаем, че компанията е неоправдано престъпна в действията си, за да защити растежа на продуктите си. Компанията не може да поеме отговорност по този въпрос, така че с всеки изминал ден се съмнявам все повече как е възможно ние или родителите на децата, или някой друг изобщо да се довери на Facebook.“

В изслушването г-жа Дейвис многократно не успя да отговори на въпросите на комисията и каза, че ще трябва да се консултира със съответните екипи на Facebook.

„Просто не е точно, че това изследване показва, че Instagram е токсичен ме тийнейджърите, предимно за момичетата“ пише в блога ръководителят на изследването Пратити Рейчудхури.

„Изследването всъщност показва, че много тинейджъри, от които сме чували, че смятат, че използването на Instagram им помага, когато се борят с видовете трудни моменти и проблеми, с които тийнейджърите винаги са се сблъсквали.“

Но Facebook, представяйки презентацията, в която аргументира и илюстрира изследванията и констатациите си, признава: „Едно изключение от това са изображенията на телата и начина, по който популярните личности в Instagram представят човешкото тяло.“

Една от всеки три тийнейджърки, които вече са имали проблеми с образа на тялото си, са заявили, че Instagram ги е накарала да се почувстват по-зле.

По-специално филтрите за изображения, обработените селфита и гледането на съдържание с популярни хаштагове на модели и знаменитости влияе пряко върху благосъстоянието на юношите, констатира собствената презентация на социалната мрежа.

Разнопосочни твърдения

Това изявление на Facebook дойде само дни, след като компанията преустанови планираното си пускане на Instagram Kids, която трябваше да стартира тази година за потребители на възраст под 13 години.

„Както всеки родител знае, когато става въпрос за деца и близки, те вече са онлайн“, заяви г-жа Дейвис пред Комитета относно плановия проект за пускане да адаптирана версия на социалната мрежа за деца.

„Ние вярваме, че е по-добре родителите да имат възможност да предоставят на децата си достъп до версия на Instagram, която да бъде предназначена специално за тях, където родителите да могат да контролират и управляват тяхното преживяване – вместо да се налага децата да лъжат за възрастта си при регистрацията на профила, за да получат достъп до платформата, която по принцип не е конструирана за тях.“

Г-жа Дейвис още казва, че Instagram също така тества функция, наречена Take a Break, която „би насърчила някой да си вземе почивка от социалната мрежа“. Платформата ще показва специално подканващо съобщение на потребителите, които прекарват твърде много време в социалната мрежа, или взаимодействат прекалено много с определени видове съдържание.

Представителят на Facebook, който сега защити ефекта на социалната мрежа Instagram върху младите и подрастващите, ще трябва да даде показания в отделно изслушване през следващата седмица, а федералната комисия на САЩ заяви, че ще търси показания и сведения и от други компании, които обслужват популярни социални мрежи, за да намери отговори относно вредите за психичното здраве на тийнейджърите.

Припомняме, че темата за вредата върху психичното здраве, оказвана от социални мрежи като Instagram, беше повдигната съвсем наскоро, когато изтече скорошен доклад на Wall Street Journal, в който според информация от вътрешни източници, Facebook разполага с доклади от резултати от свое вътрешно проведено изследване, които констатират, че социалната мрежа за споделяне на фотографии Instagram, вреди сериозно на психичното здраве и благополучието на тийнейджърките, като създава един идеализиран, нереалистичен образ за човешкото тяло, неговите пропорции, осанка и визия, които много често фрустрират тийнейджърките, тъй като самите те откриват значителни несходства спрямо обработените, гримирани и коригирани тела и лица, които виждат, и своите собствени. Това води до нарушения в нормалното развитие, задълбочаване на психологични уязвимости и проблеми, изпадане в кризисни състояния и общо усещане за продължително влошаване на настроението, качеството на живот и откриването на място в обществото.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини