Falcon 9 за първи път използва полярния коридор от Флорида

1
778

Вчера през нощта три пъти летялата ракета Falcon 9 бе изстреляна от космодрума във Флорида, като прелетя над Маями и Куба по полярния коридор, който не се използва от 1969 година, и успешно изведе в космоса сателита SAOCOM 1B. Това изстрелване е юбилейно за космическата компания на Илън Мъск – 100-то изстрелване на ракетата Falcon 9 на SpaceX.

Тази неделя SpaceX за първи път трябваше да проведе две изстрелвания от космодрума във Флорида. Първоначално в космоса трябваше да бъде изведена поредната партида сателити за интернет системата Starlink, но този полет бе задържан, а след това и отложен поради бързо приближаващият буреносен фронт. Но за втория полет времето се оправи и SpaceX изведе Falcon 9 в космоса по уникална траектория за ракетите, изстрелвани от източното крайбрежие на САЩ. Вместо да се отправи на изток – над Атлантика, Falcon 9 полетя на юг – над Маями и Куба.

Причината за това е, че Falcon 9 трябваше да изведе сателита SAOCOM 1B в полярна орбита, която преминава и над двата полюса на Земята и обхваща всички ширини на нашата планета. Подобен род мисии обикновено не започват от Флорида и SpaceX прави това за първи път от 1969 година. Едновременно в орбита бяха изведени два малки космически апарата, които бяха съпътстващ товар.

Досега почти всички полярни изстрелвания на САЩ се извършваха от южното крайбрежие на Калифорния, за да може ракетата да прелети над океана, а не над населените региони. Причината не е в шума, а в това, че има някаква вероятност ракетата да се повреди и да падне в населено място. Има правило, че ракетите от Флорида трябва да поемат към екватора. Но през 2016 година, когато горските пожари бушуваха в Калифорния и стигнаха твърде близо до базата Ванденберг, военновъздушните сили на САЩ започнаха да изучават възможността за полярни орбити и от Флорида.

Но към днешен ден само една ракета носител – Falcon 9, благодарение на своята конструкция, може да извършва полярни мисии и да прелита над населените райони. Това се дължи на специализираната автоматична система за безопасност, която при възникване на проблеми стартира механизъм за саморазрушаване на ракетата без да се подава сигнал от Земята. Това е важно, понеже изгорелите газове създават смущения за сигналите от този род.

Първата степен на ракетата, след като приключи със своята задача, благополучно се завърна на Земята и кацна върху една от площадките на Флорида.

Това изстрелване е историческо за SpaceX и по още една причина – ракетата Falcon 9 бе изстреляна за стотен път. Първата комерсиална мисия на тази ракета бе осъществена през 2010 година.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари