Falcon 9 изведе в космоса първият частен израелски лунен модул

1
601

През нощта на 22-ри февруари SpaceX за 70-ти път успешно изстреля ракетата носител Falcon 9. Юбилейното изстрелване е интересно от няколко гледни точки.

Първо, космическата компанията на Илън Мъск още веднъж за трети път използва първата степен на ракетата, която вече два пъти летя в космоса и два пъти се завърна. Използван бе бустерът, който през месец юли миналата година участва в мисията Iridium NEXT-7, а през октомври – в мисията SAOCOM 1A.

Ракетата бе изстреляна от Кейп Канаверал във Флорида в 3:45 часа наше време и след това успешно кацна на платформата Of Course I Still Love You в Атлантическия океан.

Второ, това е юбилейната 70-та мисия на SpaceX, с което компанията на Илън Мъск може да се гордее. Да си припомним, че SpaceX е много млада компания. Тя бе основана през 2002 година, първото успешно изстрелване на ракетата Falcon 1 се състоя чак през 2008 година, а първото успешно изстрелване на Falcon 9 бе през 2010 година.

Трето, този път Falcon 9 изведе в орбита три космически апарата: индонезийския геостационарен комуникационен сателит Nusantara Satu (PSN 6), експерименталния сателит S5 на военновъздушните сили на САЩ и израелския Берешит (בְּרֵאשִׁית – Битие). Последният е най-интересен, понеже това е първият частен космически апарат, който трябва да кацне на Луната.

Берешит бе създаден от израелската некомерсиална организация SpaceIL в рамките на конкурса Google Lunar XPRIZE, който накрая бе спрян, понеже никой не можа да изпълни неговите условия. Но SpaceIL успя да привлече $50 милиона инвестиции и довърши своя космически и лунен модул.

Израелската сонда разполага със собствени двигатели, с които трябва да стигне до Луната и да кацне на нейната повърхност. След кацането двигателите ще бъдат включени още веднъж и лунният модул ще се придвижи на 500 метра от мястото на кацането. Именно това бе едно от главните изисквания в конкурса Google Lunar XPRIZE. Конкурсът отдавна бе спрян, но интернет гигантът бе предвидил подобна възможност. Интересно е, че цялата маса на апарата в 585 кг, като 435 кг от тях са гориво.

Очакванията са израелския апарат да кацне на Луната в началото на месец април тази година. Той разполага с прибори за измерване магнитното поле на Луната. Освен това, той има специален отражател, който ще се използва за лазерна локация. У още, той носи със себе си капсула на времето, в която са поставени исторически артефакти и данни за израелската история.

Ако лунната мисия бъде успешна, Израел ще стане четвъртата държава след Русия, САЩ и Китай, успяла да прилуни космически апарат.

Да си припомним, че през следващия месец можем да очакваме две много по-интересни космически мисии. Това са първият демонстрационен полет на Crew Dragon и второто изстрелване на тежката ракета Falcon Heavy.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари