Астрофизикът Мартин Елвис заяви, че изстрелването на най-мощната ракета в света Falcon Heavy е ключово събитие в добива на полезни изкопаеми от астероидите.

Мощността на новата ракета на SpaceX дава възможност за изследване и евентуално започване добива на полезни ресурси в 15 пъти повече астероиди, отколкото бе възможно досега.

Преди два седмици компанията на Илън Мъск успешно изстреля най-мощната към днешен ден ракета Falcon Heavy с три бустера от Falcon 9. Успехът наистина е голям, но Мартин Елвис вижда нещата по малко по-различен ъгъл. Според астрофизика, ракетата с подобна мощност разширява простора за намирането на полезни изкопаеми в космоса.

Ученият подчертава, че само 3% от известните досега астероиди удовлетворяват икономическите интереси на земната промишленост, но Falcon Heavy е променила всичко и сега за изследване и добив са достъпни 45% от астероидите.

Счита се, че дори и съвсем малките астероиди, например с диаметър 1,5 км съдържат полезни изкопаеми за много милиарди долари, понеже съдържат злато, желязо, манган, молибден, никел и други. Най-големият метален астероид Психея съдържа 100 хиляди пъти повече желязно-никелова руда, отколкото има в земната кора.

Ето защо, тяхното изследването и разработване обещават космически печалби на успелите.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ИванДаниел ДесподовАхОх Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
АхОх
АхОх

Заглавието е много странно. Досега нито един астероид не е бил използван и надали някога ще бъде използван защото не предоставят нищо което да си заслужава милионните да изстреляш и приземиш обратно апарат.
Та заглавието е много странно… “увеличил”… няма увеличение защото досега нито се е случвало, нито се случва.

Иван
Иван

Ох, още един разбиращ повече от учените и имащ визия за нещата която да е по-далеч от носа му и водещият му офицер. Ах.