FDA обяви оценката си за еднодозовата COVID-19 ваксина на Johnson & Johnson

4
1347
UKRAINE - 2020/11/24: In this photo illustration a medical syringe and a vial with fake coronavirus vaccine seen in front of the Johnson & Johnson logo. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Ваксината на Johnson & Johnson се следи активно от много хора, защото тя се поставя с една доза, вместо с две, както останалите. От Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ са готови с оценката ѝ за безопаност и ефективност.

Според организацията, ваксината има „благоприятен профил на безопасност“

Проверката и оценката са започнали на 4-ти февруари, когато J&J кандидастват за разрешение за спешна употреба на своята ваксина за COVID-19. Положителната оценка е ключова за следващия етап от процеса. На 26 февруари FDA ще свика консултативен комитет, за да направи препоръка дали да се предостави разрешението. 

FDA няма задължение да следва препоръката на комитета, но обикновено го прави

Според данни от фаза 3 на клиничното изследване, в което участват повече от 44 хиляди участници, ваксината на J&J е с по-ниска ефективност от мРНК ваксини. Те се движат около 95% ефективност в предотвратяването на симптоматично боледуване. Тук става въпрос за 66% ефективност при предотвратяването на COVID-19 средни и тежки случаи.

Това е средно, тъй като ефективността е различна на различните места, където са проведени тестовете – 72% в САЩ, 66% в Латинска америка, 57% в Южна Африка. Това се дължи на различните варианти на вируса, които циркулират по места.

Тъй като ваксината се прилага в една доза, макар и да предлага по-ниска ефективност, може да се окаже ключова за ваксинирането на голям брой хора за по-кратък период.

Очакваме да видим и действия от страна на Европейската комисия в идните седмици

2.3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари