fbpx
14.7 C
София

FDA пусна информация и за COVID-19 ваксината на Moderna

Най-четени

След като първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech бяха поставени вчера в САЩ, много бързо хората осъзнаха, че дори да искат, няма как всички да се ваксинират. Най-лесното решение в момента е, ако се разрешат за спешно ползване и други ваксини, стига те да покриват нужните стандарти.

Днес Агенцията по контрол на храните и лекарствата на САЩ пусна информация за ваксината на Модерна. От данните изглежда, че е много вероятно и тя да получи разрешение, като събирането по темата ще е в четвъртък.

Изглеждат ли добре нещата?

Информацията, която обществеността имаше, беше разпространена в средата на ноември. Сега документацията на FDA е доста по-подробна.

Така както първата разрешена ваксина, тази на Moderna използва РНК, за да накара клетките ни да произвеждат протеин на коронавируса, който имунната система да разпознае като вредител. Много от използваните техники по отделно са силно тествани, но в различен контекст. За първи път ще се употребява такъв тип ваксина. Заради, което е повишено вниманието върху изпитанията.

В случая с Moderna има над 30 хиляди участника. Първоначалният анализ на данните е от 7 ноември, когато близо 28 хиляди от тях са преминали медианата от седем седмици след получаването на втората доза.

Има регистрирани 5 случая на SARS-CoV-2 инфекция в групата с ваксина. В пласебо групата има 90 случая. Това сочи, че ефективността е 94.5%. Когато данните са разбити по пол, възраст или етнос, не се забелязват сериозни разлики.

Към датата 21 ноември, след регистрирането на новите положителни, ефективността остава висока – 94.1%. Има 11 инфекции при реално ваксинираните срещу 185 при пласебо групата. Суровите числа сочат, че ваксината е по-ефективна при хора под 65-годишна възраст (95.6%) спрямо хората над нея (86.4%), доверителните интервали за тези числа се припокриват, което означава, че разликата може да не е статистически значима.

В изследването е обособена и категория за тежки случаи на COVID-19. Към 7 ноември има 19 такива в пласебо групата и нито един сред ваксинираните. Към 21 ноември цифрата скача до 30 при получилите пласебо и отново нито един при ваксинираните.

Има две версии за този резултат. Едната е, че ваксината ограничава сериозността на инфекцията. Другата е, че сред ваксинираните броят на случаите е значително по-малък и шансът за тежко протичане също е такъв.

Има ли смисъл само от една доза?

Има индикация, че приемът на една доза от ваксината помага. Към момента на второто поставяне са извършени тестове за SARS-CoV-2 на участниците. Става ясно, че в пласебо групата има 38 инфектирани, а в другата група са 14. Разликата между двете групи става значителна 14 дни след ваксинацията, което е две седмици преди поставянето на втората доза.

Ами страничните ефекти?

Те са били типични за една ваксина. При някои хора е имало умора, главоболие, мускулни и ставни болки. Проблемите са по-чести след втората доза. Има информация за болка на мястото на инжекция, подуване и чувствителност на ръката, където е поставена ваксината.

По-сериозните странични реакции от сорта на проблеми с бъбреците и сърцето се проявяват и в двете групи, на приблизително идентични нива. Единственият страничен ефект, който се появява при трима ваксинирани и само при един получил пласебо, е парализа на Бел. Това е временна парализа на лицевите мускули.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини