Firefox ще предложи „Интернет без реклами“ за 5 долара на месец

20
651

Mozilla публикува нова страница, която кани потребителите да се възползват от платена версия на браузъра Firefox, блокираща рекламите.

Кликвайки на бутона за абонамент на цена от $4.99, ние разбираме, че услугата все още не е налична. Показва се запитване, в което да дадем мнението си за идеята.

Фондацията ще споделя приходите от абонамента със сайтовете, които станат партньори. Така те ще получават приходи и ще елиминират нуждата да използват реклами за финансирането си.

Целта на Mozilla е да предложи редица платени услуги, които да помогнат с финансирането и намаляването на зависимостта към други компании, без да се ограничават функционалности в безплатната версия. Това е една от тях.

Услугата ще се предлага в партньорство със Scroll – услуга за блокиране на реклами, която е в затворена бета.

За много сайтове това е нож с две остриета. От много време се води битка за просветлението на потребителите, че сайтовете не се пишат сами. Рекламите са това, което прави възможно съществуването им. Да, рекламите могат да бъдат много досадни, но този модел ще има нужда от време да се наложи и да се докаже като практичен за масите.

Тук не става въпрос просто за блокиране на рекламите. Тук става въпрос за изграждането на изцяло нов модел за финансиране на Интернет.

Има големи сайтове, които вече са се включили в инициативата. Дали обаче тези $4.99 долара на месец ще са достатъчни, за да се издържат всички участници? Дали достатъчно хора ще си плащат за това? Вие бихте ли?

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
9 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Шмайзера
Шмайзера

Дали достатъчно хора ще си плащат за това? Вие бихте ли?

НЕ. Само заради наглата идея, най-много поребителите на Лиско да паднат от 5% на 2%.

HiKi
HiKi

Аз лично не виждам проблем в идеята. Няма да има промяна във функционалноста н абезплатната версия, така че плащането си е лично твой избор.
Броят на потребителите няма да падне заради такова нещо

uBlock Origin
uBlock Origin

а uBlock Origin предлага интернет без реклами за 0 долара на месец, и то във всеки браузър, не само в Модзила Фирефокс.

HiKi
HiKi

Е, по принцип е така, но сайтовете искат да печелят все пак. 4,99$ не е много пари за месец, особено ако работиш

Тралала
Тралала

Това е много смела идея. Осъществяването й би разклатило рекламната индустрия.
Да речем че имам сайт, който се издържа от реклами. Вместо да го пълня с банери, дразнейки всички потребители, ще мога да получавам приходи от Mozilla (индиректно от посетителите с Firefox).

хаха
хаха

посетителите с фирефокс са няма и 10%, колко от тях ще платят? ми то май хората с линукс ще са повече!

HiKi
HiKi

Хаха, сега като Chrome затворят вратите на ad-blockовете хора ще потърсят алтернативи и много ще се върнат към огънчето

Dave
Dave

Мене ми е чудно как има още хора които мислят че интернет експлоръра е 90% при положение че хората минаха масово на Firefox още преди има няма 10г. тоя хаха сигурно е пътешественик във времето

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Brave browser също е с вграден блокър за реклами + плаща в крипто ако все пак решиш, че искаш да гледаш реклами (в БГ все още не работи плащането за гледане на реклами).

Основата му е Хромиум т.е. всички приложения за Хром бачкат и за него + има вграден Тор таб за анонимно сърфиране…

HiKi
HiKi

Само open source >_<

иБаси
иБаси

Браве-то само на андроид, за десктоп Вин е пълна боза (с косми).

me_me_me
me_me_me

Аз предпочитам безплатната добавка
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/umatrix/

Дебилиън
Дебилиън

Набивам сървърите с малвъртайзинг в /etc/hosts на 0.0.0.0. И проблема се решава за без пари. Така че да си таковат таковата.

Некъв
Некъв

за всеки сайт… това е много, много, много дълъг процес.

Дебилиън
Дебилиън

Че кой е казал че го правя ръчно ? Да не съм луд.

иБаси
иБаси

Тия малоумни идиоти тотално изперкаха след 56-та версия. Преди време попитах дали остана нормален човек да използва този бълвоч, при наличието на в пъти по-качествени алтернативи?! Явно все пак има шепа остнали оФце, които трябва да се издоят максимално за фанатизма си. Но когато си кон с капаци и не се оглеждаш за алтернативи така се получава.

jzjfgjrtzjrtz
jzjfgjrtzjrtz

слагам си dns сървъра на adguard или ако не ме мързи си пускам един pi-hole за dns сървър.. след това бавно и внимателно го местя от единя крачол в другия (аксиомата на преместването) и си живея без реклами

TNT
TNT

аз не бих плащал при условие че мога безплатно да резна рекламите.

VVV
VVV

Ненужно, всеки ползва адблокър вече, не знам как печелят изобщо сайтовете от реклами. За телевизия пък си плащаш да гледаш реклами, хората сменят веднага канала на реклами, ясно е колко има файда. Вируса трябва да се изкорени, adware му се вика.