„Fusion Confusion“: изследванията на Google показаха, че студеният ядрен синтез е невъзможен

10
1983

При сливането на две атомни ядра се отделя огромно количество енергия и това е процесът, който протича в Слънцето и другите звезди. Ако в земни условия възпроизведем регулируем термоядрен синтез, то това би дало на практика безкрайна и екологично чиста енергия. Но засега всички опити в тази насока се неуспешни, понеже за поддържането на този процес се изразходва много повече енергия, отколкото се получава.

През 2015 година Google се заинтересува от така наречения студен ядрен синтез – хипотетична възможност за ядрен синтез при стайна температура. Интернет гигантът даде $10 милиона на 30 водещи научни лаборатории от целия свят и ги помоли да изучат перспективите пред тази хипотеза. Резултатът от тази инициатива бяха множество научни работи и статия в списание Nature.

Получените резултати не са утешителни:

„Не бяха открити доказателства, че студеният ядрен синтез е възможен“ – се казва съвсем ясно и кратко в резултатите от анализа на всички проведени изследвания.

Получи се така, че инициативата погреба мечтите за студения ядрен синтез. Но инвестициите на Google съвсем не са напразни: в рамките на този проект бяха създадени уникални инструменти и материали. Това са калориметри, които много добре работят в екстремални условия, метали с висока степен на хидриране и още много други. Всичко това ще е от полза в други области на енергетиката.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
3 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Всяко нещо, преди да стане възможно, е било невъзможно …. 🙂

Кольо
Кольо

Това е известно, още от преди мошениците Флайшман и Понз въобще да се опитат да продадат своята измама. Защо ли тук в статията сте забравили да ги споменете. В други сайтове не са пропуснали. Така че, фактически милионите на Гугъл, са поредните пропилени пари за безсмислени дейности.

TGR
TGR

Колега…. , колега….
Пари за наука R&D никога не са пропилени.
Щом не можеш да проумееш този прост факт, то ….
А, че винаги е имало и ще има измамници е така за съжаление.

Кольо
Кольо

Освен когато са наистина пропилени, защото просто е нямало нужда да се харчат, измамата на Флайшман и Понз, е ясна на всеки малко по-кадърен с естествените науки ученик.

Путин ще бъде ритан по площадите от руснаците
Путин ще бъде ритан по площадите от руснаците

Гугъл трябва да наеме някой автомонтьор, който играе табла и белот по цял ден с биричка в ръка от България. Те знаят най-много от цял свят.

don
don

10 милиона за нещо което може да обезпечи света със енергия са прашинки.. хората за толкова пари си купуват яхти и коли.
рядко може да намери човек толкова прости и бедни хора, като тукашните.

Иван Дойчович Тодоров
Иван Дойчович Тодоров

10 милиона за калориметри. Много изгодна сделка.

змей
змей

Не е възможно или на някои структури им се иска да не е възможно. Най-лесно се запушват устата с 10 милиона.

Гошо
Гошо

Именно. Не им се иска хората да са енергиино независими. Студеният термоядрен синтез има работещи модели, за разлика от обикновения.

Гошо
Гошо

Има работещи модели, произвеждащи до 350 вата. 25 милиона пъти повече мощност, отколкото е необходима за старт на реакцията. А обикновения синтез до момента е глътнал 1 трилион в световен мащаб и няма нито един модел Токамак, или какъвто и да било друг тип реактор, който да е задържал плазмата за повече от 10 секунди. Освен това студеният синтез произвежда 25 милиона пъти повече енергия, отколкото поглъща и би моглъ да направи хората енергиино независими, докато обикновения синтез би произвеждал до 10 пъти повече енергия и би изисквал глобална електроцентрала, като проектът ITER. А някой привилегировани лайновози искат хората вечно… Виж още »