„Fusion Confusion“: изследванията на Google показаха, че студеният ядрен синтез е невъзможен

10
2170

При сливането на две атомни ядра се отделя огромно количество енергия и това е процесът, който протича в Слънцето и другите звезди. Ако в земни условия възпроизведем регулируем термоядрен синтез, то това би дало на практика безкрайна и екологично чиста енергия. Но засега всички опити в тази насока се неуспешни, понеже за поддържането на този процес се изразходва много повече енергия, отколкото се получава.

През 2015 година Google се заинтересува от така наречения студен ядрен синтез – хипотетична възможност за ядрен синтез при стайна температура. Интернет гигантът даде $10 милиона на 30 водещи научни лаборатории от целия свят и ги помоли да изучат перспективите пред тази хипотеза. Резултатът от тази инициатива бяха множество научни работи и статия в списание Nature.

Получените резултати не са утешителни:

„Не бяха открити доказателства, че студеният ядрен синтез е възможен“ – се казва съвсем ясно и кратко в резултатите от анализа на всички проведени изследвания.

Получи се така, че инициативата погреба мечтите за студения ядрен синтез. Но инвестициите на Google съвсем не са напразни: в рамките на този проект бяха създадени уникални инструменти и материали. Това са калориметри, които много добре работят в екстремални условия, метали с висока степен на хидриране и още много други. Всичко това ще е от полза в други области на енергетиката.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари