Gartner: към 2024 година 80% от новите технологични продукти ще се създават без IT специалисти

6
2596

Gartner публикува неутешителна прогноза за всички, които са заети в IT индустрията. Според аналитиците на тази компания, бързото разпространяване на новите ИИ алгоритми и инструментите за създаване на софтуер без да е необходимо писането на код, ще доведе до рязко намаляване на търсенето на програмисти и кодери. Според аналитичната компания, към 2024 година около 80% от новите технологични продукти могат да бъдат създавани и използвани без да са необходими разработчици и експерти в областта на информационните технологии.

По време на проведеното изследване Gartner определи технологичните специалисти като група лица, която само поддържа предприятията в процеса на създаване на технологични продукти и услуги, използваща тясно специализирани умения и навици. Аналитиците включват в тази група хората, които се занимават с някои по-незначителни проблеми на изкуствения интелект, специалистите, които се занимават с блокчейн,  DevOps и CRM, както и програмистите, които разработват софтуерни продукти. според Gartner, тези специалисти ще бъдат първите пострадали от новите технологични процеси, които ще бъдат изместени от най-новите алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Що се отнася до корпоративният сектор, там процесите са по-различни и последно време ИИ алгоритмите и новите системи, в които се използва изкуствен интелект, все по-често се използват и внедряват извън IT сектора. Този процес на трансформация и цифровизация е най-забележим в две основни области – в сферата на финансовите услуги и търговията на дребно. В по-развитите държави се наблюдава масово уволнение на банкови работници и кредитни инспектори, които много успешно се заменят от съвременни алгоритми с елементи на изкуствен интелект. При търговията виждаме появата на все повече безкасови магазини, в които няма нито един касиер или служител. Според Gartner, през следващите 12 месеца тези проблеми силно ще се задълбочат.

1.8 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари