GM сключи стратегическо партньорство с Nikola Motor

2
485

Най-голямата американска автомобилна компания General Motors стана партньор на стартъпа Nikola Motor и ще ѝ помага в производството на електрическия пикап Badger, както и в създаването на водородни товарни автомобили. Благодарение на сключеното споразумение, Nikola Motor получава възможността за използване в пикапа на горивните елементи Hydrotec, създадени от GM, а също така ще може да се възползва не само от опита и репутацията, но и от производствените процеси на GМ.

Партньорството с подобен голям автомобилен производител и възможността за използването на неговиq опит е огромна победа за Nikola – една съвсем млада компания, която се появи преди две години и разработи няколко модела водородни влекачи, военно бъги и мотоциклет с водородно гориво. GM обеща да окаже поддръжка и за тези проекти.

Според уеб изданието Clean Technica, поставяйки подписа си под това споразумение, Nikola е излязла на едно съвсем ново за себе си ниво в сферата автомобилното производство. Компанията не само ще може да се възползва от уникалния опит на специалистите на General Motors, но и от репутацията на голямата GM.

Обратната страна на медала е, че в обмен на $2 милиарда и 10% от акционерния капитал на Nikola Motor компанията GM получава правото да назначи един директор в борда на директорите на стартъпа, който ще утвърждава производството, конструирането и лицензирането на електрическите и горивните елементи за пикапа Nikola Badger. Но в крайна сметка сделката е изключително изгодна за Nikola Motor.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари