GNS е на път да стане интернет стандарт

1
1073

Комитетът IETF (Internet Engineering Task Force), който отговаря за развитието на протоколите и за архитектурата на интернет, започна процеса по стандартизация на системата за имена на домейни GNS (GNU Name System), която се разработва в рамките на проекта GNUnet в качеството на изцяло и напълно децентрализирана система за замяна на DNS, която е недостъпна за цензура. Сега бе публикуван първият чернови вариант на стандарта, след което ще бъде формиран RFC вариант със статут „Предложение за стандарт“.

GNS може да се използва паралелно с DNS и да се интегрира в традиционните приложения, включително браузърите. Целостта и неизменността на записите се осигуряват с помощта на мощна криптография. За разлика от DNS, в GNS вместо дървовидна йерархия на сървърите се използва насочен граф. Преобразуването на имената прилича на това от DNS, но запитванията и отговорите се осъществяват строго конфиденциално. Обработващият запитването възел не знае от кого получава и на кого изпраща отговора, а транзитните възли и страничните наблюдатели не могат да декриптират запитванията.

DNS зоната в GNS се определя чрез комбинация от отворен и затворен ECDSA ключ на базата на елиптичните криви от семейство Curve25519 с 32-байтов ключ. Не се използва 64-байтов ключ, понеже е необходима реализацията на йерархични ключове, даващи възможност за използването на коренов ключ с използването свойствата на линейността на кривата Curve2551. По този начин е възможно да се получават дъщерни ключове без да се знаят затворените коренови ключове. Същата технология се използва в Bitcoin. А 32-байтовият ключ е избран, за да се помества в един DNS запис.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари