Google връща в Chrome поддръжката на FTP заради коронавируса

2
736

В актуалната към днешен ден версия Chrome 81 интернет гигантът се отказа от поддръжката на FTP протокола, но сега го връща отново. Причината е, че много правителствени сайтове и уеб ресурси на здравеопазването както преди използват този вече остарял протокол. В условията на пандемия от новия коронавирус Google прави всичко възможно, за да осигури на потребителите максимален достъп до необходимата информация.

Google възнамеряваше да се откаже от FTP протокола в своя браузър още от 2014 година. В края на 2018 година корпорацията изключи FTP в Chrome за iOS, а след това направи същото и при десктоп компютрите.

„FTP е стар протокол, който в наши дни не е безопасен. Ние изключихме поддръжката на FTP за iOS, но неговото използване Chrome на базата на Blink е голямо и не е лесно всичко да бъде премахнато наведнъж. Избраният от нас метод е един разумен начин за намаляване възможността за неговото използване като вектор на атаки и като трамплин за неговото цялостно премахваме“ – съобщиха преди време създателите на Chrome.

Да напомним, че във версия Chrome 81 поддръжката на FTP по подразбиране е изключена, но тя може да бъде включена с помощта на флага #enable-ftp. Тоест, в адресния ред трябва да се въведе:

chrome://flags/#enable-ftp

В края на миналата седмица Google съобщи, че в светлината на текущата криза поддръжката на FTP протокола ще остане по подразбиране включена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари