Google въвежда безпрецедентни мерки за повишаване на безопасността на Android

11
2195

След разкриването на критичната уязвимост в Google+, интернет гигантът обяви, че закрива тази социална мрежа. А сега съобщи, какви мерки по информационна безопасност ще бъдат предприети в операционната система Android. Google счита, че по този начин потребителите ще бъдат добре защитени от изтичане на лични данни.

В рамките на програмата Project Strobe, компанията Google ще забрани на приложенията да получават данни „на едро“. Така например, ако две или повече приложения поискат достъп до календара и електронния облак, потребителят ще може да разграничи правата за достъп – тоест, да предостави достъпа на едното приложение в момента, а на другото – след известно време. Но не и едновременно.

Google въвежда и сериозни ограничения за използването на Gmail от външни приложения. Потребителите ще получат по-голям контрол върху своя акаунт и ще могат да избират, какви типове данни могат да получават приложенията, създадени от външни разработчици.

Освен това Google силно усложнява работата на вредоносните приложения, използващи позвънявания и SMS за кражбата на парични средства. В Android ще бъде въведено и ограничение на достъпа до API на контактите и историята на позвъняванията.

Тези нововъведения ще започнат да влизат в сила от началото на 2019 година и ще засегнат всички Android устройства, независимо от фирмения потребителски интерфейс.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
3 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
kojoТахтунTNTdjagiZero Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Trial
Trial

Мдада, повишават…за да могат данни да крадат само и единствено те…
Слава Богу, алтернативите настъпват! 🙂

жик-так
жик-так

изглежда ужасно! Като win mobile който фалира заради грозния си облик с тъпи квадрати вместо икони.

gosho
gosho

Време беше. Браво!

zmii4e
zmii4e

Хубаво 🙂 ще го пробвам.

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

А потока на данни към гугъл и таргетираната злоупотреба ще продължават… Вместо да се влошават нещата стават безнадежни.
Ще си стискам руутнатия смартфон от 2014 година и ще чакам такива неща като сейлфиш да станат достъпни, с надеждата че ще имам пълен контрол върху устройството си.
И на края ще си купя нокия с фенерче. и без 3-4-5Г. И батерията ще изкарва по един месец с едно зареждане.

Пешо
Пешо

яко

Zero
Zero

Честито! Вземи и два кремъка да си ги чукаш.

djagi
djagi

Гугъл отдавна се разкриха, че са доста ЗЛА компания, но в случая, тези мерки са необходими. Само се питам, защо трябваха толкова години, за да се наложи подобен контрол в/у приложенията? „използващи позвънявания и SMS за кражбата на парични средства“

TNT
TNT

Първо разрешават тази функционалност (разрешаваща на приложенията да изпращат SMS) без дори да се допитат до потребителите дали имат някакви притеснения от злоупотреби.
Сега се сещат че има проблем и ще забранят или ограничат тази функционалност.

Тахтун
Тахтун

Никой не знае когато въвежда нещо ново как то ще бъде използвано „не по предназначение“. Например интернет заедно с големите ползи на хората донесе страхотни загуби от използването му от всякакви бандити и престъпници.Този, който е произвел лопатата, с която е пребит човек , не е виновен.

kojo
kojo

Дано да не е някоя голяма актуализация. Или нещо безполезно което товари смарфона. Времето ще покаже.