fbpx
0.3 C
София

Google въвежда изтриване на еднократните кодове и групиране по категории на SMS съобщенията

Най-четени

Google актуализира приложението си Messages в Индия, за да му позволи да изтрива автоматично съобщения с еднократни пароли и кодове за потвърждение (OTP), които потребителите получават, за да предотврати задръстването и претрупването на входящата кутия на потребителите от вече ненужни съобщения, подобно на функциите, които компанията предоставя за електронната си поща Gmail. Заедно с това компанията каза, че приложението ще може да сортира съобщенията по категории, като държи личната кореспонденция далеч от известия за банкови транзакции, специални оферти и други автоматични известявания.

За повечето хора, които използват приложения за бързи съобщения и директна комуникация от трети страни, като Viber, Telegram и WhatsApp, приложението за стандартни съобщения на техните телефони е просто мястото, където те получават всички важни кодове за еднократно потвърждаване на регистрации, транзакции и други онлайн операции, както и кореспонденция от куриери, различни компании и понякога работодатели. Обикновено никой не се занимава със сортиране или подреждане на информацията в това приложение, нито се ангажира да го почиства – с което се превръща в едно гробище от шестцифрени кодове, които по предназначение стават безполезни и запълват пространство само минути след получаването им. Наличието за възможност за автоматично изтриване след 24 часа от получаването на съобщението, определено би била от полза на потребителите и би помогнала за по-добрата организация на SMS и RCS кореспонденцията, именно каквато е целта на Google.

Новите категории в стил Gmail

Подобна е историята и при въвеждането на функцията за категоризиране на входящата и изходящата поща. От Google казват, че използват модел с машинно обучение, за да сортират съобщенията в категории като лични, транзакции, OTP и оферти, което звучи много подобно на функциите, които вече са част от Gmail пощата. Процесът по сортиране се извършва на самото устройство, без данните на потребителя да се изпращат до външни сървъри и да се обработват на облак, така че потребителите могат да са спокойни за поверителността си и че функцията ще работи и офлайн.

Проблемът на този етап обаче е, че всички тези функции ще бъдат достъпни първоначално само за потребителите на територията на Индия с телефони с версия на Android и по-нова. Към момента не е ясно дали функцията ще стане достъпна глобално и кога можем да очакваме това.

Подобряване на SMS преживяването

Макар и SMS комуникацията да се смята за отживяла и непрактична от почти всички потребители, освен от компаниите, Google през последните две години иска да промени това. Въвеждането на тази нова функция е част от по-цялостната стратегия на компанията по разширяване на възможностите на съобщенията през вграденото приложение в Android, особено с новия RCS протокол, който на практика дава възможност за комуникация, която по нищо не се различава от тази в Messenger и WhatsApp за потребителите на Android устройства.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини