Остров Пуерто Рико твърде силно пострада от урагана Мария. На острова и до днес няма електричество и комуникации, а технологичните гиганти взеха решение да окажат помощ на населението.

Преди 3 дни Илън Мъск се зае да осигури електрическа енергия на Пуерто Рико, а сега Google ще възстановява мобилните връзки в острова.

Loon е една от доста оригиналните разработки на Google, предназначена за осигуряване на мобилна връзка и за най-отдалечените райони на Земята, както и в районите, борещи се със стихийни бедствия. Проектът е подходящ за ситуацията в Пуерто Рико и може да върне на хората връзката с Глобалната мрежа. За ускорение на процеса, екипът на Loon вече започна съвместна работа с местния мобилен оператор Telefonica. Предвижда се въздушни балони с хелий да осигурят LTE връзката, за да могат жителите на острова да се свържат със семействата си и с интернет.

Това не е първото използване на Loon. Google тества тази технология в Бразилия, Индонезия, Нова Зеландия и Шри Ланка, а в началото на тази година и в Перу.

Facebook също обяви, че обмисля да намери изход от ситуацията, като изпрати екип по осигуряване на връзката.

Но докато Facebook и Google обмислят възстановяването на връзката, Мъск вече обсъди с губернатора възможността за осигуряване на електричество чрез слънчеви панели и акумулаторни станции, и вече подготвя транспортирането на апаратурата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!