Google използва Gmail, за да следи историята на всички покупки

10
2094

CNBC съобщи, че Google в продължение на вече много години проследява всички покупки, направени от всеки потребител. Дори и покупките, извършени без използването на онлайн услугите на интернет гиганта.

Журналист на CNBC откри в интересната уеб страница „Покупки“ списъка с всички стоки, закупени от Amazon, iTunes и други интернет магазини, считано от 2012 година. Общото между тези продукти е потвърждението за всяка една закупена стока, пристигнала в Gmail. Журналистът публикува и голям списък с покупки, за които отдавна е забравил. Той с учудване видял съставената подробна история – карта на Starbucks, нов Kindle от Amazon, покупките в iTunes и т.н.

Единственият начин да се състави подобен списък е електронните писма да се прочетат, да се анализират и да се класифицират направените покупки. По принцип се счита, че това е лична информация.

Google заяви, че е създал тази страница с историята на покупките единствено за удобство на потребителите. Тя се вижда единствено от конкретния потребител и не се използва за таргетиране на реклами. И още, тази информация може да бъде премахната по всяко време.

CNBC провери и се убеди, че няма лесен начин за премахване на тази история на покупките. Няма как да се премахне един ред от историята на покупките, без да се изтрие писмото в Gmail. Тоест, за да се изчисти цялата история, писмата трябва да се изтриват едно по едно.

Google многократно е заявявал, че не използва писмата в Gmail за персонализирана реклама и обещава да не продава личната информация на рекламодателите, освен ако самият потребител не е помолил за това.

Но това е факт – по неясни причини Google събира информацията от Gmail за извършените покупки и я натрупва в специалната уеб страница „Покупки„. По всичко личи, че твърде малко хора знаят за това.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
3 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ратнемок
Ратнемок

Чак пък да се моля на гоогъл да продават личната ми информация – айде няма нужда.

Иначе: ghacks.net/2019/05/18/gmail-tracks-all-your-purchases-and-it-is-difficult-to-delete-them-and-impossible-to-stop/

roswell
roswell

нищо ново , всеки следи всеки и всичко – не остана и грам лично пространство вече …

Ебачев
Ебачев

Да. само че по колеми НАГЛЯРИ от Гугъл няма! Всичко натрапват! Натрапват си ОС на при смартфоните! натрапват си шибаният ПлейСтор, без който разработчици свободно не могат да създадат програма и да я предложат дори безплатно на потребителите. Натрапват събиране на информация, Условия за ползване, с които ако не се съгласиш устройството става неизползваемо. Дори една снимка не можеш да направиш като хората без да ползваш наглите им програми. Затова е добре като излезе ново устройство което искате да купите, да изчакате известно време (година) докато започнат да пускат custom made ОС-ми, които след root да позволяват да се променят… Виж още »

Аз ве аз
Аз ве аз

Браво на CNBC и Калдата, че са открили топлата вода. Нали така си ги следя през гугъл фийда ми, а инфото идва от GMail…

Fit
Fit

За зъжаление е всичко, не само пазаруването. Преди време, докато бях по-наивен, всеки път като си купувах самолетен билет и автоматично ми добавяха събитие в календара.

rens1o
rens1o

И какво лошо има в това?

black house
black house

Време е България да се дистанцира и да изостави безценностите на сащниците! Време е за собствена – българска свобода! Сънародници – проумейте го, виждате го вече, че се случва – всичкото зло на земята се прави от изчадията от сащ!

мхм
мхм

Много е лесно – заминаваш в китай или северна корея, може и венецуела, в краен случай северноазиатската кочина 👌🤣

Ужаст
Ужаст

Антиамериканска лява джендър open border компания, работеща за ликвидирането на нациоалните държави и срещу капитализма!

Истината в очите
Истината в очите

Нека, нека да следят аз нямам проблем с това