9.7 C
София

Google използва Gmail, за да следи историята на всички покупки

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

CNBC съобщи, че Google в продължение на вече много години проследява всички покупки, направени от всеки потребител. Дори и покупките, извършени без използването на онлайн услугите на интернет гиганта.

Журналист на CNBC откри в интересната уеб страница „Покупки“ списъка с всички стоки, закупени от Amazon, iTunes и други интернет магазини, считано от 2012 година. Общото между тези продукти е потвърждението за всяка една закупена стока, пристигнала в Gmail. Журналистът публикува и голям списък с покупки, за които отдавна е забравил. Той с учудване видял съставената подробна история – карта на Starbucks, нов Kindle от Amazon, покупките в iTunes и т.н.

Единственият начин да се състави подобен списък е електронните писма да се прочетат, да се анализират и да се класифицират направените покупки. По принцип се счита, че това е лична информация.

Google заяви, че е създал тази страница с историята на покупките единствено за удобство на потребителите. Тя се вижда единствено от конкретния потребител и не се използва за таргетиране на реклами. И още, тази информация може да бъде премахната по всяко време.

CNBC провери и се убеди, че няма лесен начин за премахване на тази история на покупките. Няма как да се премахне един ред от историята на покупките, без да се изтрие писмото в Gmail. Тоест, за да се изчисти цялата история, писмата трябва да се изтриват едно по едно.

Google многократно е заявявал, че не използва писмата в Gmail за персонализирана реклама и обещава да не продава личната информация на рекламодателите, освен ако самият потребител не е помолил за това.

Но това е факт – по неясни причини Google събира информацията от Gmail за извършените покупки и я натрупва в специалната уеб страница „Покупки„. По всичко личи, че твърде малко хора знаят за това.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини