Нобеловият лауреат, професор по физика Робърт Лафлин предложи нова система за съхранение на енергията. Изобретението може да даде нов импулс на използването на възобновяемата енергия.

В лабораторията Alphabet Х вече са подготвени виртуалните компютърни модели и чертежите. Към създаването на прототипа се присъедини основателят на Microsoft Бил Гейтс и неговата фондация Breakthrough Energy Ventures.

Професор Лафлин заяви, че неговата система може да съхранява натрупаната енергия в продължение на много месеци. Тоест, значително по-дълго от днешните акумулаторни батерии. Акумулаторната система на Лафлин е евтина и мащабируема.

Това е проектът Malta. Първата частична информация за Malta публикува Bloomberg през месец юли миналата година. Проектът се финансира от отдела Alphabet Х, известен по-рано като Google X, в който се разработват потенциално революционни проекти. А сега към Malta се присъедини и Бил Гейтс.

В новата система се използва обикновена готварска сол – един от най-разпространените минерали.Това вещество има много добър топлинен капацитет и температура на топене 800 градуса по Целзий. Главното е, че солта е невероятно евтина. Проектът предвижда чрез излишъците на електрическа енергия солта да се стопява и да се съхранява. За получаването на електрическа енергия се използва разликата в температурите между течната сол и охлаждащия агент.

В инсталациите почти няма нови компоненти. Използват се цистерни, сол – всичко това вече го има в промишлени количества. Инсталацията лесно се мащабира и може да работи минимум 40 години.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
pipiДракула Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Дракула
Дракула

Къде е иновацията? Солта отдавна е открита във ВЕИ сектора….

pipi
pipi

И как точно работи?