Google е готов да разгледа въпроса за въвеждането на бизнес модел, предвиждащ операционната система Android да стане платена.

Това се намеква в публичното писмо на генералния директор на Google Сундар Пичай, публикувано в отговор на ужасяващата глоба, която Еврокомисията наложи на интернет гиганта.

През последните 10 години Google вложи милиарди долари в разработването на операционната система Android“ – пише Пичай. „Това е сериозна инвестиция в бъдещето на компанията, която дава възможност на потребителите по подразбиране да инсталират в своите смартфони популярните услуги на Google (търсачката, Картите, Chrome, Gmail, Google Play). Някои от тях генерират сериозни доходи и дават възможност на смартфоните пълноценно да работят директно след тяхното закупуване„.

Пичай допълва, че производителите имат пълното право и са свободни да инсталират в своите смартфони произволни приложения. Google по никакъв начин не ограничава тяхното право да използват решения на други разработчици.

Днес ЕК глоби Google с 4,34 милиарда евро. Но това съвсем не е всичко. Интернет гигантът има на разположение 90 дни да отстрани посочените нарушения. По този начин, сега действащият модел за разпространение на Android, при който операционната система е безплатна за производителите, може да бъде разрушен. Причината е, че Еврокомисията забранява инсталирането на услугите на Google в смартфоните. Глобата и наложените забрани не само лишават Google от източници за финансиране за усъвършенстване на своите продукти, но и срива основите за съществуването на отворени платформи от типа на Android.

Преминаването към платен Android би се отразило твърде отрицателно на цените на смартфоните. Не е трудно да се досетим, че те могат рязко да скочат.

Google категорично заяви, че ще обжалва. Причината е не само глобата. Ако след 90 дни не бъдат отстранени посочените нарушения, корпорацията ще получи още по-тежко наказание – 5% от средния световен доход на Alphabet, на когото Google е дъщерна компания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

36 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари