Google е готов да разгледа въпроса за въвеждането на бизнес модел, предвиждащ операционната система Android да стане платена.

Това се намеква в публичното писмо на генералния директор на Google Сундар Пичай, публикувано в отговор на ужасяващата глоба, която Еврокомисията наложи на интернет гиганта.

През последните 10 години Google вложи милиарди долари в разработването на операционната система Android“ – пише Пичай. „Това е сериозна инвестиция в бъдещето на компанията, която дава възможност на потребителите по подразбиране да инсталират в своите смартфони популярните услуги на Google (търсачката, Картите, Chrome, Gmail, Google Play). Някои от тях генерират сериозни доходи и дават възможност на смартфоните пълноценно да работят директно след тяхното закупуване„.

Пичай допълва, че производителите имат пълното право и са свободни да инсталират в своите смартфони произволни приложения. Google по никакъв начин не ограничава тяхното право да използват решения на други разработчици.

Днес ЕК глоби Google с 4,34 милиарда евро. Но това съвсем не е всичко. Интернет гигантът има на разположение 90 дни да отстрани посочените нарушения. По този начин, сега действащият модел за разпространение на Android, при който операционната система е безплатна за производителите, може да бъде разрушен. Причината е, че Еврокомисията забранява инсталирането на услугите на Google в смартфоните. Глобата и наложените забрани не само лишават Google от източници за финансиране за усъвършенстване на своите продукти, но и срива основите за съществуването на отворени платформи от типа на Android.

Преминаването към платен Android би се отразило твърде отрицателно на цените на смартфоните. Не е трудно да се досетим, че те могат рязко да скочат.

Google категорично заяви, че ще обжалва. Причината е не само глобата. Ако след 90 дни не бъдат отстранени посочените нарушения, корпорацията ще получи още по-тежко наказание – 5% от средния световен доход на Alphabet, на когото Google е дъщерна компания.

38
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
18 Коментари
20 Отговори на коментарите
28 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тики Таки
Тики Таки

Да има за пиячка на пияницата ЮНКЕР

Кольо
Кольо

„Google е готов да разгледа въпроса за въвеждането на бизнес модел, предвиждащ операционната система Android да стане платена.“
Тя и сега е платена и се включва в цената на устройствата. На брой устройство е доста по-малко от Уиндоус, но не е напълно безплатна. Който иска да си потърси инфо по въпроса. Малко трудно се намира в действителност, защото не е информация, която е за публично ползуване, ама има някои утечки.

gotqn
gotqn

Интересно, ако е истина. Дай пример или източник, или коментарът ти няма стойност.

РОСТРОЛНАДЗОР
РОСТРОЛНАДЗОР

кольо мамин сладък , това което се плаща са някои патенти и лицензи , които не са притежание на google :))) … значи самата система е безплатна , но който я ползва е длъжен да плати на М$ и на Apple и на още няколко други компании за патенти , та инсталирането на Android затова струва пари , ползват се около 6000 патента в един съвременен GSM … пиши за ядрените торпеда и кинжалите 😉

***
***

Тия от ЕК са тотално сбъркани.

AxOx
AxOx

Интересно какво ще стане ако Гугъл като Майкрософт поискат да се плаща за Андроид ОС…. дали производителите няма да погледнат на Линукс алтернавита…
Почти ми се иска да го направят… защото аман от монополисти дето уж безплатно, ама те крадат с информация и ти налагат каквото си поискат.
Виж как САЩ забрани на китайската фирма да ползва Андроид ОС …това не може да стане с Линукс.

HiKi
HiKi

Ако не съм объркал нещо, но Android е Linux базирана

Salif Mehmed
Salif Mehmed

„Не е трудно да се досетим, че те могат рязко ще скочат.“

Само аз ли мисля, че в това изречение има грешка?

IvoB
IvoB

Google са новите Майкрософт… машинации за поддържане на монополно положение… докато заблуждават че поддържат оупен сорс-а.

Коментар
Коментар

за пореден път това доказва колко кухи лейки управляват евро*ейския съюз..

Хо Хохов
Хо Хохов

Въобще не са кухи, те са част от много добре замислена схема, която има за цел да се направи андроида платен. То си го пише в прав текст… тука има ситуация от сорта „създай проблем и продай решението му“.

Име
Име

Линукс за телефони, сигурен съм, че е добра алтернатива!

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Тоя плъгин – WP-SpamShield си е голямо дAрво.
Дано не сте дали пари за него.

месара
месара

абе тая европейска комисия се взе много на сериозно. тия брюкселски милионерчета, дето ни определят колко и какво да правим, ядем и пием що не си……….?

Кьорав кон
Кьорав кон

Правилно решение на Европейската комисия! Първото нещо, което правя като си купя нов телефон е да деактивирам приложенията /повечето/ на гугъл. Лошото е, че те ограничават само до там – деактивиране, а нямаш свободата да ги премахнеш напълно от телефона си. Повечето то тях са напълно ненужни или имат по-добра алтернатива.

Vanhai
Vanhai

Кажи ми по-добрата алтернатива на Google Play и Maps?

Драган
Драган

Властта трябва да се монетизира 🙂 Отдавна се търси колая и на Linux и ще го намерят, щото принципно противоречи на неолибералната идея…
А Гугъл ще повика Тръмп на помощ и очаквайте някоя европейска банка да отнесе многомилиардна глоба за назидание, щото например подкрепяла Иран, Русия или който и да е 🙂

Кьорав кон
Кьорав кон

Четеш през редовете. Казах „повечето“. Картите и гугъл плей са може би единствените, които оставям. Не ми трябват хром, плей мюзик, филми, книги, игри, разплащания, драйв и тн, но ги имам в телефона и не мога да ги премахна. Защо? За да си държат гугъл монопола ли? Пак ми кажи, че не съм прав.

Vanhai
Vanhai

Съгласен съм за това. Единствения начин (не съм и пробвал друг) по който съм ги премахвал тия и др. вградени е с руут и CCleaner.

въльо
въльо

Не можете да си ги премахнете , защото сте малоумни! След като си рутните телефона абсолютно всяко приложение на гугъл може да се премахне, кухи лейки.

Кьорав кон
Кьорав кон

Ти си пс много умен! И идея си нямаш колко ромове съм сменил! Отделно, че не ти важи гаранцията след като инсталираш друг ром, но това го знаеш, понеже си много умен. От друга страна обаче за какво са ти някакви си 2 години гаранция? Ако нещо се скапе ще си го оправиш сам, понеже си умен, имаш цялостно оборудване, резервни части и познания по микроелектроника! Сега престани да бъдеш кретен и погледни от страната на обикновения човек, който няма такива познания, няма познати с такива познания и няма излишни пари за да плати на някой кожодер като теб да… Виж още »