Google показа, как ще изглежда търсачката, ако бъде приета Директивата на ЕС за защита на авторските права

16
3270

Google се опитва да оспори Директивата на ЕС за защита на авторските права, която може съществено да повлияе на работата на различните онлайн услуги. В своя пореден опит да вразуми чиновниците, Google показа своето виждане на последствията.

Интернет гигантът подготвя нова версия за своята търсачка, която да съответства на Директивата. Всички могат още сега да оценят по какъв начин законодателните актове на Европейския съюз ще се отразят както на крайните потребители, така и на издателите. Показаният скрийншот демонстрира колко празна изглежда страницата с отговори на потребителско търсене, съответстваща на директивата.

Вместо обичайните изображения и текст, потребителите ще виждат празни правоъгълници, в които е поставено единствено името на сайта, в който е намерен търсения материал. Тъй като издателите ще имат право да искат заплащане за използване и на най-малките фрагменти от съдържанието, с съответствие с точка 11 от Директивата, Google счита, че е по-добре да не използва подобни неща. Това означава пълната липса на иконки и изображения, както и на предварителен текст. Наистина, издателите отдавна се оплакват, че Google използва техни изображения и текстове в своите услуги. Но едва ли ще се зарадват след като търсачката на Google престане да ги използва.

Поредното гласуване на тази Директива трябва да се състои днес, на 18-ти януари.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари