fbpx
15.5 C
София

Google предложи да бъде намален срокът на действие на TLS сертификатите от една година на 90 дни 

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Google предложи да се намали максималната валидност на TLS сертификатите за защита на уебсайтове и онлайн услугите от 13 месеца (398 дни) на 90 дни. Предложението все още се обсъжда. Ако бъде одобрено от съответните организации, от края на 2024 г. от разработчиците може да се изисква да подновяват всеки TLS сертификат четири пъти годишно.

Google поясни, че подобно решение, което е част от разработката на проекта Chromium, ще помогне да се промени към по-добро настоящата ситуация със сигурността в интернет и ще затрудни престъпниците да извършват измами, като създават фалшиви уебсайтове и услуги, с които мамят потребителите.

През 2020 г., след обсъждания с Google и Apple, индустриалната общност ограничи максималната валидност на TLS сертификата до 398 дни. Преди това този срок можеше да бъде до 27 месеца (825 дни).

Google предлага да се въведе изискване за 90 дни за всеки TLS сертификат под формата на промени в политиката за използване на TLS или под формата на гласуване във форума на профила CA/B (Certification Authority Browser Forum). Ако новите правила бъдат приети, компаниите ще трябва да подновяват всеки TLS сертификат четири пъти годишно, което силно ще повиши информационната безопасност в уеб пространството.

Представители на индустрията считат, че ако срокът на валидност на TLS сертификатите изтече, на много разработчици и администратори на уебсайтове няма да ги подновяват ръчно, а ще използват автоматизирани системи за идентифициране на пул от сертификати, проверка на тяхната валидност, издаване на нови сертификати и анулиране на старите документи за цифрова сигурност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини