fbpx
5.8 C
София

Google представи новия програмен език Carbon, който трябва да замени C++

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Google представи новия език за програмиране Carbon, който е позициониран като експериментална замяна на програмния език C++, разширявайки този език и премахвайки съществуващите недостатъци. Новият език за програмиране поддържа основна преносимост от C++, може да се интегрира със съществуващ C++ код и предоставя инструменти за опростяване миграцията на съществуващи проекти чрез автоматично транслиране на C++ библиотеките в код на езика Carbon. Това означава, че целият код на дадена C++ библиотека може да бъде преписан на Carbon и тя да бъде използвана в различните софтуерни проекти.

Компилаторът на Carbon е написан с използването на LLVM и някои технологии на Clang. Разпространява се (github.com/carbon-language) под Apache 2.0 лиценза.

Основни особености на програмния език Carbon:

  • Производителността на кода е аналогична на C++, като са запазени възможностите за работа с адресите и данните на най-ниско ниво
  • Преносимост на съществуващ C++ код, включително наследяване на класовете и шаблоните
  • Бърза компилация и възможност за интеграция с вече съществуващи C++ проекти
  • Опростена миграция между различните версии на Carbon
  • Предоставени са средства за безопасна работа с паметта, използването на които защитават от уязвимостите, предизвикани от обръщения към вече освободена памет, излизането извън границите на буферите и други

Запознаването с Carbon може да стане директно в браузъра с помощта на онлайн компилатора Compiler Explorer, което поддържа новия програмен език.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини