fbpx
1.5 C
София

Google разказа как изкуственият интелект прави информацията по-полезна

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

На онлайн събитието Search On компанията Google предостави някои подробности относно работата на невронната мрежа MUM, която ще стои в основата на обновената търсеща машина. Алгоритмите, базирани на изкуствен интелект, позволяват комбиниране на визуалното и текстово търсене, а също помагат на потребителите при работата им с контекста на интересуващите ги теми.

Днес човек винаги има под ръка огромно количество информация – много повече, отколкото по всяко време в историята на човечеството. Важното е как човек използва тази информация и изкуственият интелект вече може да му помогне с това. Подобна помощ се отнася както за простите ежедневни въпроси, така и за решаване на сложни глобални проблеми. На предишното онлайн събитие Search On, компанията Google говори за въвеждането на най-новите технологии за изкуствен интелект в продуктите за търсене, което отваря нови начини за потребителски търсения, по-естествено и интуитивно изучаване на информацията.

През май, на конференцията Google I/O, компанията обяви фундаментално нов алгоритъм за обработка на информацията, базиран на невронната мрежа MUM (Multitask Unified Model – „Многозадачен унифициран модел„). През следващите месеци компанията ще промени радикално своята търсачка, съчетавайки визуалното търсене с възможността за задаване на въпроси относно това, какво го интересува потребителя. Google предостави няколко примера за това как ще работи обновената платформа.

В приложението Google Lens можете да отворите изображение на риза и да помолите Google да намери същия модел на друг елемент от облеклото, като например чорапите. В такъв случай, заявката за търсене е трудна за формулиране само с думи: можете да въведете „бели викториански чорапи с флорален модел“, но ще бъдете далеч от фактът, че резултатите от търсенето ще съответстват на интесуващата Ви картинка. В този случай комбинацията от визуално търсене с текстовата заявка наистина изглежда най-разумното решение. И това ще бъде достъпно чрез MUM.

Разбира се, нововъведението ще засегне и основния продукт на Google – търсачката, която ще стане по-естествена и интуитивна за работа. Системата ще улесни потребителите при научаването и разбирането на новите теми. Например, човек решава да украси апартамента си и иска да изучи акрилната живопис. След като бъде зададена съответната заявка за търсене, ще се появят резултатите от търсенето в Google, при което системата ще показва данните, на които хората обръщат най-много внимание. В случая с акрилната живопис, има повече от 350 теми, сред които системата ще ви помогне да изберете желаната посока. Тази актуализация ще стане достъпна през следващите месеци.

Освен това, невронната мрежа улеснява мащабирането на темата за търсене, стеснявайки я или, обратно – разширявайки я. В случая с акрилната живопис, стесняването означава например изучаването на спецификите на техниките за рисуване или посещаването на курсове по изкуство. Разширявайки темата, Google ще позволи например потребителя да се запознае с творбите на известните художници.

Актуализираният алгоритъм за търсене предоставя и друга възможност – намиране на примери за вдъхновение. По отношение на рисуването, това може да означава техники за акрилна заливка (арт флуид), където в съответствие с търсенето ще се показват страници с примери за произведения. Можете да търсите източници на вдъхновение по всяка друга тема, например по костюми за Хелоуин.

Възможностите на невронните мрежи за търсене днес не се ограничават само до статичните снимки – системата анализира видеоклиповете, с които разполага, и определя ключовите моменти в запитванията. Например, решаващото хвърляне в баскетболния мач. Невронната мрежа MUM не само анализира съдържанието на видеото, но също предлага и теми, свързани със съдържанието на записа, дори ако тези теми не са изрично споменати. Първата версия на тази функция ще бъде пусната през следващите седмици и ще бъде разширявана в бъдеще.

С други думи, MUM ще позволява на потребителите да отварят по-широк спектър от страници, видеоклипове и изображения, които потребителите преди това не са могли да намерят по друг начин.

Актуализациите на търсачките не се ограничават до алгоритмите на новата невронна мрежа – Google направи някои промени в интерфейса за търсене, опростявайки процеса на извършване на покупки от различни онлайн магазини. И тук не става въпрос само за големите играчи в електронната търговия – ключовият критерий са действителните нужди на потребителя. Компанията също активно работи за улесняване оценката на надеждността на намерената информация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини