Малко след Facebook и Twitter, и Google намери доказателства в своите сървъри, че неговите онлайн услуги са използвани от руски агенти за разпространяване на дезинформация по време на предизборната кампания за избор на президент на САЩ.

Информацията е на Washington Post, която цитира свои източници в Google.

Оказа се, че от платформите YouTube, Google Search, Gmail и DoubleClick са закупувани места за поместване на специални рекламни съобщения. Това бе разкрито по време на проведеното вътрешно разследване. Закупено е рекламно място за малко под $100 000, което е използвано за политическа реклама и дезинформация. Закупуването е извършено от друга група, която не е същата, като групата закупувала аналогична реклама във Facebook. Сега се извършват окончателни проверки, дали все пак закупуването на тази реклама не е извършено от интернет тролове. Засега Google не коментира ситуацията, но навярно скоро ще публикува резултатите от проверката.

Досега интернет гигантът твърдеше, че намесата на Русия в изборите за него не е проблем, понеже „винаги следи за злоупотреби и нарушения на политиките и подобен тип реклама на неговите платформи не се извършва“. Но сега доказателства явно са намерени.

Засега разследването на Google е на съвсем ранен етап и точният брой акаунти, използвани за политическа реклама, не се съобщава.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари