Google ще даде възможност на европейските потребители да избират търсачката в Android

7
772

От 2020 година Google ще предлага на европейските Android потребители възможност за избор на интернет търсачката, която ще се използва по подразбиране. Това ще става още при първоначалното включване на мобилното устройство, като по всяко време може да се смени търсачката по подразбиране. Включването на различните търсачки в списъка за техния избор ще става чрез аукцион.

Компаниите, които искат техните търсачки да бъдат добавени в списъка, трябва да подадат заявка. При формирането на списъка въпросните интернет компании трябва да укажат сумата, която са готови да платят на Google за всеки потребител, избрал тяхната система за търсене в Глобалната мрежа.

За всяка отделна европейска страна Google ще провежда отделен аукцион. Освен това за всяка държава в ЕС ще бъде определена минималната прагова сума. Участниците в аукциона, дали най-щедра сума над прага, за една година ще бъдат включени в списъка от 4-те интернет търсачки, едната от които ще бъде търсачката на Google. Подредбата на търсачките в списъка ще бъде определена на случаен признак.

Интересна е ситуацията, ако някой се класира със сума, по-ниска от минималния праг. В този случай интернет гигантът ще запълва свободната позиция или позиции с избрана от самия него търсачка, участвала в аукциона, но неуспяла да победи.

Google заяви, че въвежда тези промени в съответствие с изискванията на Еврокомисията. Първите аукциони са обявени за 31 октомври, а заявките от бъдещите участници ще се приемат до 13 септември. Засега Google не съобщава размера на праговите суми.

Да си припомним, че през 2018 година Еврокомисията глоби Google с 4,3 милиарда евро или около 4,8 милиарда долара, като една от претенциите бе, че интернет гигантът задължително поставя единствено своята търсачка в Android устройствата.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
мъни
мъни

Дори и да не използваме техните продукти, пак искат пари. Помислете си добре колко печелят от всеки нас и от какво по-точно.

Пеньо
Пеньо

За privacy – DuckDuckGo, за екология – Ecosia.

Аз-Съм
Аз-Съм

Те превзеха света , вече няма значение че дават избор … свърши то …

djagi
djagi

Дори не е лицемерно, това е просто подигравка. И защо да трябва да сваляме алтернативната търсачка от Google Play?

Имам един стар гугълски таблет, който след няколко ъпдейта вече за нищо не става. Майтапа е, че дори няма нищо друго инсталирано на него, дори FB съм го замразил. Отваря се за няколко МИНУТИ, след което е истинско мъчение да се отвори дори Gmail… Същото и със стари телефони, които до преди три-четири години бяха „флагмани“. Новите ъпдейти и „оптимизирани“ ъпдейти на приложенията ги довършиха!

Burnass
Burnass

Това по моите наблюдения е абсолютно вярно! Т.нар. ъпдейти като цяло влошават работата на доста устройства. Устройствата бачкат най-добре със фърмуера с който ги вадиш от кутията. После става смотана история. Касае предимно андроида. Ама нали искаме актуализации и „поддръжка“ и производителите ги дават. Е, верно, за чеп за каца не стават, ама се чувстваме обгрижени за две години…

U2FsaWY=
U2FsaWY=

В Андроид няма търсачка, има един widget от приложението „Google“, който може да се махне и на негово място може да се сложи widget от друго приложение.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Ами естествено, че ще плащат 💰💰 … нали тези 4,3 млр. 💶 трябва да се избият 😀